Potrebujem vybaviť ...

Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 04.05.2014, Aktualizované: 17.01.2024
      
Krst - nahlasujú rodičia na farskom úrade. Nie starí rodičia. Treba priniesť rodný list dieťaťa. Krstní rodičia vekom od 16. rokov, nesmú žiť v nemanželskom zväzku, musia spĺňať podmienky krstných rodičov, mať sviatosť  birmovania a žiť sviatostným praktickým životom. To potvrdzujú čestným prehlásením, že nemajú prekážku. Ak poznáte prípady, že tomu tak nie je, tak oklamali, napriek čestnému prehláseniu.
Krstné poučenie je v sobotu o 8.30 hod. na farskom úrade, alebo podľa dohody.
Krst sa udeľuje každú 2. a 4. sobotu o 10.00 hod. vo farskom kostole, alebo z vážnych príčin podľa dohody (choroba, práca...) Ku krstu si treba zabezpečiť bielu košieľku a sviecu.
 
Sviatosť manželstva - zápisnica sa spisuje so snúbencami na fare 3 mesiace vopred. Ak chcú snúbenci prijať chýbajúce sviatosti, tak 6 mesiacov vopred. Treba k nej priniesť:
- žiadosť o uzavretie manželstva zo štátnej matriky ( mať so sebou občiansky preukaz, rodné listy),
- krstný list (ak bol krst v inej farnosti),
- mená, adresu a rodné čísla svedkov.
Bez zápisnice nie je pre nás termín záväzný a môže byť ponúknutý iným záujemcom. Nestačí si iba nahlásiť termín.
Organistu si treba dohodnúť osobne. Treba absolvovať prípravu snúbencov. Termíny z ponúk prípravy snúbencov budú na výveske. 
 
Pohreb - nahlasuje rodina na fare. Treba prísť osobne, kvôli úradným náležitostiam, bez ktorých kňaz nemôže pochovať. Nespoliehať sa na telefonát, ten je len informačný a k ničomu nezaväzuje. Organistu a spevákov si treba dohodnúť osobne.
 
Sviatosť zmierenia - vysluhuje sa vždy ½ hodinu pred každou sv. omšou, počas prvopiatkového týždňa podľa oznamov. Chorých je možnosť k sviatosti zmierenia nahlásiť.
 
Pomazanie chorých - hlási sa kedykoľvek osobne na farskom úrade alebo telefonicky na čísle 0902 895899
 
Úmysly sv. omší - sa nahlasujú v sákristii.
 
Súrne zaopatrovanie v nemocnici v Žiline - v prípade, že ide o veľmi vážne chorého človeka, pred vážnou operáciou, volajte ku chorým, ktorí sú v žilinskej nemocnici kňaza na telefónnom čísle: 0903-982333.
Ak ho niekto zastupuje, budete presmerovaní na mobil kňaza, ktorý má práve službu. Ak je momentálne vypnutý alebo nedvíha telefón, znamená to, že je práve pri chorom človekovi, resp. spovedá, zavolajte o chvíľu.
Ak ide o bežné zaopatrenie, o sv. spoveď a sv. prijímanie, teda nie je to urgentné, môžete napísať meno, oddelenie a číslo izby aj na lístoček v nemocničnej kaplnke.
 
Úradné hodiny ...viac informácií