Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 06.05.2014, Aktualizované: 26.06.2022
     
Svätý Ladislav, uhorský kráľ (1040-1095)
   
 Sv. Ladislava; Kliknutím na obrázok sa obrázok zobrazí vo väčšom rozlíšení  
Svätý Ladislav pochádzal z arpádovského rodu. Bol synom kráľa Bélu I. a poľskej princeznej Ryksy (Rychezy). Narodil sa okolo r. 1040 vo vyhnanstve, v Poľsku. Vyrastal v slovanskom prostredí a po nastúpení otca na kniežací stolec žil v Nitre.
    Po návrate do Uhorska pomohol v r. 1074 svojmu bratovi Gejzovi zosadiť z uhorského trónu kráľa Šalamúna, ktorý bol ich bratancom. Kráľom sa stal Gejza. Keď ten v r. 1077 zomrel, prinútili Ladislava, aby sa ujal vladárstva, hoci pôvodne nechcel. Ladislav sa usiloval zmieriť s pokoreným Šalamúnom a chcel mu odovzdať i kráľovskú hodnosť, ale veľmoži mu v tom zabránili.
   Sv. Ladislav bol úspešný panovník, ktorý rozšíril územie Uhorska, odrazil nájazdy nomádskych Pečenehov z východu a upevnil kresťanský poriadok v krajine. Bol azda najobľúbenejším panovníkom v celých uhorských dejinách. On sa zaslúžil sa aj o kanonizáciu viacerých uhorských kandidátov svätorečenia: kráľa Štefana, jeho syna Imricha, csanádskeho biskupa Gerharda a dvoch slovenských svätcov Svorada a Benedikta.V r. 1090 založil v Chorvátsku záhrebské biskupstvo.
      V zápase o udeľovanie cirkevných hodností (tzv. boj o investitúru) Ladislav podporoval pápežov proti nemeckému cisárovi Henrichovi IV. Preto sa postavil i za Henrichovho súpera Rudolfa Švábskeho, ktorého dcéru si vzal za ženu. Iba na istý čas sa dostal do sporu s pápežom Urbanom II., a to pre obsadenie Chorvátska, ktoré bolo pápežským lénom.
      Ladislav zomrel roku 1095 v Nitre alebo v jej blízkosti. Pochovali ho vo veľkovaradínskej katedrále, ktorú dal postaviť.
     Legendárne scény zo života sv. Ladislava sa stali obľúbenou témou nástenných malieb kostolov. Najčastejšie ho zobrazovali ako rytiera v boji so štítom, na ktorom bol dvojkríž.
Sv. Ladislav patril k najväčším ctiteľom Panny Márie a traduje sa, že jej zasvätil svojej kráľovstvo. Uctieva sa kvôli svojej horlivosti, zbožnosti a morálnemu životu. Kanonizoval ho pápež Celestín III. v roku 1192.
 Detail z portrétu sv. Ladislava, ktorý sa nacháza pri vstupe do Rytierskej sály - Sanktuarium Matki Bożej Jasnogórskiej, Jasna Góra w Częstochowie.
Väčšie rozlíšenie detailu   alebo klinutím na obrázok.
 
   Oltárny obraz v kostole sv. Ladislava v Rajci; Kliknutím na obrázok sa obrázok zobrazí vo väčšom rozlíšení
   
 
 
 
 
Medzi najvzácnejšie a najstaršie pamiatky, ktoré sú v kostole zachované, patrí oltárny obraz - olejomaľba od Jozefa Zanussiho z roku 1777. Na obraze je znázornený kráľ Ladislav, kľačiaci pred Matkou Božou. Na vankúšiku má položené kráľovské insígniá, čím symbolicky odovzdáva svoju vládu pod jej ochranu pred bojom proti Turkom.
 
 
 
 
 
 
 
 
Oltárny obraz vo väčšom rozlíšení ,
alebo kliknutím na obrázok.
 
 Detail z oltárneho obrazu; Kliknutím na obrázok sa obrázok zobrazí vo väčšom rozlíšení
 
Detail z oltárného obrazu vo väčšom rozlíšení ,
alebo kliknutím na obrázok.
 
 
 
Relikvia sv. Ladislava; Kliknutím na obrázok sa obrázok zobrazí vo väčšom rozlíšení
 
Na sv. Ladislavské hody 25.6.2017, naša farnosť získala vzácnu relikviu sv. Ladislava, ktorá bola vystavená k úcte 27.6.2017.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Relikvia sv. Ladislava vo väčšom rozlíšení ,
alebo kliknutím na obrázok.
Erb farnosti a mesta Rajec
 
 
Dominantnou postavou erbu Rímskokatolíckej farnosti a mesta Rajec je sv. Ladislav. Erb pozostáva z modrého trojuholníkového ranogotického štítu. V modrom štíte na striebornom ľaliovaní je strieborne odetý sv. Ladislav so zlatou halapartňou a červeným štítom so strieborným dvojitým krížom. Erb je rekonštrukciou najstaršieho známeho pečatidla, ktoré vzniklo na prelome 14. – 15. storočia.

 
 
Erb farnosti vo väčšom rozlíšení, alebo ,
alebo kliknutím na obrázok.
 
 
 
 
Čierno-biela verzia erbu - Kliknutím na obrázok sa obrázok zobrazí vo väčšom rozlíšení.
erb sv. Ladislava čb. verzia  erb sv. Ladislava čb. verzia
 
Zdroj:
Rajmund Ondruš sj; Blízky Bohu i ľuďom 1.
Archív RKC farnosť Rajec