Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 26.01.2015, Aktualizované: 31.01.2021
FARSKÁ PASTORAČNÁ RADA
 
Kán. 536 - § 1. Ak podľa úsudku diecézneho biskupa a po vypočutí mienky presbyterskej rady je vhodné, v každej farnosti sa má ustanoviť pastoračná rada, ktorej predsedá farár; v nej veriaci spolu s tými, ktorí sa na základe svojho úradu zúčastňujú vo farnosti pastoračnej starostlivosti, majú poskytovať svoju pomoc pri rozvíjaní pastoračnej činnosti.
§ 2. Pastoračná rada má iba poradný hlas a riadi sa normami, stanovenými diecéznym biskupom.
 
Zloženie Farskej pastoračnej rady
Viera Dubcová Peter Dubec
Róbert Augustín Jozef Filo
František Baláž Peter Pekara
Pavol Baláž  
   
   
 
FARSKÁ PASTORAČNÁ RADA VO FARNOSTIACH ŽILINSKEJ DIECÉZY
ŠTATÚT
1. Povaha a úloha
1. Farská pastoračná rada (ďalej len FPR) je poradným zborom farára alebo farského administrátora (ďalej iba farára). Jej cieľom je podporovať evanjelizačné a pastoračné poslanie Cirkvi vo farnosti.
2. Vo farnosti má byť len jedna FPR, má pracovať v úzkej spolupráci s farárom a pomáhať mu vo veciach týkajúcich sa pastoračnej služby (kán. 528-529).
3. FPR sa nezaoberá materiálnym a technickým zabezpečením farnosti, ale výlučne pastoračnými záležitosťami. Je zameraná na liturgiu, modlitbu, predsviatostnú prípravu, katechézu, evanjelizáciu, manželstvo a rodinu, mládež, starostlivosť o chorých a starých, charitatívnu činnosť a kresťanskú kultúru.
4. FPR sa modlí, spoznáva potreby farnosti, zamýšľa sa nad najvhodnejšími postupmi, radí kňazovi a spolupracuje s ním, oživuje farnosť a vnáša do jej života apoštolský zápal so zámerom, aby farnosť bola živým spoločenstvom majúcim jedno srdce a jednu dušu (por. Sk 4, 32).
5.
FPR ani farár nemajú právomoc urobiť rozhodnutia, ktoré by boli proti spoločnému dobru farnosti.
 
2. Zloženie
1. FPR pozostáva zo zástupcov veriacich farnosti – laikov a rehoľníkov - ktorí spolu s kňazmi pracujú na budovaní farnosti ako živého spoločenstva veriacich.
2. Pokiaľ je to možné, členom FPR má byť zástupca z každej oblasti pastoračnej služby farnosti. Je potrebné dbať o to, aby svoje zastúpenie mali rehoľníci, veriaci rôznych vekových skupín, sociálnych vrstiev a vo viacrečových farnostiach aj zástupcovia jazykových skupín.
3. Počet členov FPR závisí od veľkosti farnosti. Odporúča sa, aby ich nebolo viac ako 15. Z celkového počtu aspoň dve tretiny majú tvoriť laici.
4. Na základe svojho úradu do FPR patrí farár a kaplán. Ak je vo farnosti viac kaplánov, prípadne ďalší činní kňazi alebo trvalí diakoni, vo FPR ich zastupuje aspoň jeden z nich.
5. Aspoň 2/3 z celkového počtu FPR tvoria členovia, navrhnutí ako zástupcovia jednotlivých pastoračných aktivít vo farnosti. Členom FPR sa navrhnutý farník stáva, keď jeho členstvo potvrdí farár.
6. Farár môže slobodne vybrať ďalších členov FPR, zachovávajúc článok 2.3.
7. Predsedom FPR je vždy farár.
8.
FPR má mať tajomníka – zapisovateľa, ktorého si vyberú členovia spomedzi seba a potvrdí ho farár. Je zodpovedný za zápisnicu zo zasadania.
 
3. Stretnutia
1. Stretnutia FPR zvoláva farár a mali by sa konať minimálne dvakrát do roka. Stretnutiam predsedá farár. Bez neho nemôže byť žiadne stretnutie FPR.
2. Stretnutie FPR sa môže konať, ak sa zišla aspoň polovica členov.
3. Program stretnutia FPR stanovuje farár. Každý člen FPR môže do programu navrhnúť ďalšie body. Program stretnutia by mal zahŕňať veci, týkajúce sa poslania Cirkvi, t.j. plný rozsah pastoračných aktivít, ktoré uschopnia toto osobitné spoločenstvo viery pozornejšie počúvať Božie slovo a preniesť ho do každodenného života farnosti.
4.
Určitý čas každého stretnutia sa má venovať modlitbe.
 
4. Obdobie členstva
1. Okrem farára a zástupcov kňazov, členstvo vo FPR je na tri roky. Po uplynutí tejto doby môže byť členstvo opakované.
2. Ak sú na to závažné dôvody, možno niekoho pozbaviť členstva FPR. Farár tak urobí po porade s FPR a po vypočutí mienky svojho dekana.
3. Keďže FPR je svojou vlastnou povahou poradcom farárovi, jej činnosť sa končí, keď sa skončí úrad farára.
4.
Novoustanovený farár môže doterajšiu FPR potvrdiť na jej zostávajúce obdobie alebo do šiestich mesiacov ustanoví novú FPR a zvolá jej stretnutie.
 
5. Pracovné skupiny
1. FPR si môže zriadiť rôzne pastoračné pracovné skupiny, ktoré budú farárovi nápomocné v jednotlivých otázkach a špeciálnych pastoračných úlohách v takých oblastiach akými sú liturgia, spoločná modlitba, predsviatostná príprava, katechéza, evanjelizácia, manželstvo a rodina, mládež, starostlivosť o chorých a starých, charitatívna činnosť a pod. V pracovnej skupine má byť člen FPR.
2.
Pracovné skupiny sú za svoju činnosť zodpovedné farárovi a FPR.
 
6. Neustála formácia členov
1.
Pre každého člena FPR je dôležité štúdium a vzdelávanie pre spoznávanie poslania Cirkvi v dnešnom svete. U všetkých členov FPR sa vyžaduje, aby boli praktizujúcimi katolíkmi. Členovia FPR sa majú oboznamovať s cirkevnými dokumentmi, týkajúcimi sa pastoračných záležitostí.
 
7. Osobitné ustanovenia
1. Zmeniť tento štatút alebo jeho jednotlivé časti môže iba žilinský diecézny biskup po vypočutí mienky Kňazskej rady Žilinskej diecézy.
2. Normy tohto štatútu zaväzujú všetkých členov FPR (kán. 94 § 2).
3. Tento štatút nadobúda platnosť dňom schválenia diecéznym biskupom a účinnosť publikovaním v Acta Curiae Episcopalis Žilinensis.
V Žiline, dňa 1. marca 2010.