Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 17.05.2015, Aktualizované: 06.02.2024
MODLITBA ZASVÄTENIA FARNOSTI
 
Nepoškvrnená Panna Mária, radostne sa zasväcujeme tvojmu Srdcu, ktoré nadovšetko miluje Božiu vôľu.
 
V spojení s našimi predkami stojíme dnes plní dôvery, Matka, pred tebou a chceme ti odovzdať našu minulosť a tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu zasvätiť našu prítomnosť i budúcnosť.
 
Tebe, Mária, Matka Cirkvi, odovzdávame našu minulosť, k tvojim nohám skladáme uplynulé roky vernosti Bohu a Kristovej cirkvi, roky vernosti ľudu našej farnosti krstnému poslaniu. Ďakujeme ti. Panna verná, za obdobie rozkvetu, pokoja a vnútorného mieru, ďakujeme za povstanie z úpadkov a poroby.
 
Prednes však, prosíme, Mária, Útočište hriešnikov, svojmu Synovi, Kráľovi vekov, aj našu úprimnú ľútosť a pokánie za viny predkov i viny naše, za hriechy osobné i spoločenské. Pros s nami i za nás o zmilovanie a odpustenie; dovolávame sa ho pokorne u nebeského Otca pre výkupnú obetu ukrižovaného Krista, na príhovor tvoj, svätého Jozefa a našich svätých patrónov, ktorí sú pýchou našich dejín a vzorom pre náš život.
 
Tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu s dôverou zverujeme a zasväcujeme i našu prítomnosť. Pros za nás a podopieraj nás, aby sme premáhali zlo a víťazili nad ním konaním dobra. Aby sme premáhali nenávisť láskou! Aby sme prekonávali malomyseľnosť dôverou a nádejou! Zverujeme ti, Mária, naše rodiny, deti a mládež. Chceme mať vždy v úcte život a strážiť ho od počatia.
 
Pomôž nám, Mária, premáhať nadmerný zhon za hmotnými hodnotami a pomíňajúcimi pôžitkami. Nauč nás hľadať silu v eucharistickej obete a vo sviatostiach. Utvrdzuj naše spoločenstvo v deň Pána v našich svätyniach. Vypros nám, aby z našich rodín vychádzali noví robotníci vo vinici Pána. Nauč nás úcte k človeku, k starým ľuďom, k nemocným i k obetavej láske. Pomáhaj nám, aby sme vieru, vzácne dedičstvo otcov, odovzdali neporušenú budúcim generáciám. Tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu zverujeme a zasväcujeme budúcnosť tretieho tisícročia, ktoré sme začali.
 
Mária, Kráľovná mieru, vypros nám plnosť darov Ducha Svätého, aby sme v našej farnosti i v novom tisícročí vydávali svedectvo o ukrižovanom a vzkriesenom Kristovi.
 
Amen.