Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 04.12.2017, Aktualizované: 14.03.2020
 
erb Farnosť Rajec
FARSKÝ LIST
Rímskokatolícka cirkev
Farnosť svätého Ladislava Rajec             Advent, Vianoce 2017
Z obsahu:
 
 
Vianoce otvárajú náruč
 
Drahí bratia a sestry, milí priatelia!

     Ako každý rok i tento, vo vianočnom čase, sa bude hovoriť o pokoji, radosti, láske.
O kráse Vianoc. Lenže ako sa svet dokáže sladko rozplývať v dojímavých a srdcervúcich slovách a želaniach, zároveň neuveriteľne šikovne dokáže obchádzať podstatu Vianoc - Ježiša Krista. My, kresťania, si viac ako iní uvedomujeme, že bez Kristovho narodenia, by Vianoc nebolo. Povedzme to nahlas, lebo svet hlasne dokazuje, že Vianoce sa dokážu sláviť aj bez Krista. Preto jasne oslovujme ľudí dobrej vôle, ktorým je dané toto posolstvo. Nikto nepochopí radosť z Vianoc, kým nepustí Pôvodcu radosti do svojho srdca. Nikto nenadobudne pokoj z Vianoc, kým neprijme Autora pokoja do svojej duše. V nikom sa natrvalo nezrodí ovocie Vianoc láska, kým nepozve Večného, aby vstúpil do jeho časnosti. Aj preto rok čo rok Vianoce prídu, možno potešia, ale u mnohých nezanechajú trvalú stopu. U mnohých sa stratia v diaľke uponáhľanej životnej reality. Ale aj preto rok, čo rok, Boh zosiela na zem nové a nové Vianoce. Trpezlivo a vytrvalo. Čaká, kým sa sami otvoríme jeho milosti, aby na nás ukázal veľké divy svojej lásky. Veľké veci na začiatku vyzerajú vždy ako maličkosti. A tie sa ľahko prehliadnu.
Pamätajme: Najväčší na svete chcel vyzerať ako malé dieťa! Kristus sa môže aj tisíckrát narodiť v Betleheme. Pomôže ti to len vtedy, ak sa narodí aj v tebe. Nedajme sa oklamať blikajúcimi ozdobami, sprevádzajúcimi tieto vznešené chvíle, ale uprime zrak na jedinú a pravú vianočnú hviezdu, ktorá nám vytrvalo a verne ukazuje cestu k spáse na Ježiša Krista. Dobrý Pán Boh na Vianoce znížil náruč so svojím Synom na zem, aby v tom istom náručí vyzdvihol celé ľudstvo k sebe do neba. Všetkým Vám želám, aby ste sa ocitli v tomto Otcovom náručí.
   
    Čas adventu je práve časom, kedy Bohu zreteľne dávame najavo, že nám na ňom záleží a že s Ním v živote rátame. Prežime tento čas zodpovedne, ako jednotlivci, rodina i farnosť. Aké budú Vianoce? To záleží na nás. Atmosféru Adventu a idylu Vianoc našich dedov, starých materí a možno i nášho detstva čas neúprosne odvial do nenávratna.
Stávame sa „svetovými“. Hluk agresívnej reklamy znejúcej zo všetkých strán nám akoby narúšal pokojnú prípravu na slávenie tajomstva narodenia Vykupiteľa. Možno ešte niekde na slovenskom vidieku sa v sviatočný predvečer niekoľko spevákov vyberie k priateľom a príbuzným svojím spevom pod oknami zvestovať, že sa nám narodil Spasiteľ, Mesiáš, Kristus Pán a niekde budú „putovať“ aj „Traja králi“. To však už len ako starý ľudový zvyk. No napriek všetkým rušivým okolnostiam „vonkajšieho sveta“ máme ešte stále možnosť prežiť tohtoročné sviatky v sústredení na ich podstatu, na prítomnosť Boha v tomto svete. Slávnosť Narodenia Pána, Bohorodičky, Troch kráľov i ostatné sviatočné dni vianočného obdobia by nemali byť len bezduchou vonkajšou spomienkou na narodenie Dieťaťa v chudobe a zime. Už vôbec by nemali byť prežiarené len „žiarou“ televíznej obrazovky či len dňami plných stolov. Mali by sa stať prejavom našej príslušnosti ku Kristovi, ktorý je Cesta, Pravda a Život, aj vďaka skutočnému vnútornému prežívaniu tajomstva Narodenia Mesiáša.
   
    Všetkým, či už pánom kaplánom, deťom, mládeži, dospelým, chorým, spevákom, asistencii v kostole, členom speváckych zborov, animátorom, Dcéram kresťanskej lásky, tiež vedeniu a zamestnancom Mesta Rajec, obecných úradov, KSŠ, gymnázia, základných škôl, materských škôlok, Domova vďaky, firmám, podnikateľom, organizáciám a združeniam, dobrodincom, Ministerstvu kultúry SR, VÚC Žilina a každému, ktorí ste akokoľvek prispeli k duchovnému i spoločenskému dobru našej farnosti, touto cestou vyslovujeme úprimné Pán Boh odplať!
 
Vinšujeme Vám tieto slávne sviatky, aby Vám dal Pán Boh šťastie, hojné Božské požehnanie na poli úrodu, v dome príplodu, na statečku rozmnoženie, na dietkach potešenie a Vám všetkým dobrého zdravia upevnenie.
Dobrý Pán Boh i v Novom roku nech Vám stojí vždy po boku, požehnáva, čo Vám treba:
pokoj, zdravie, hojnosť chleba...
 
Pán Boh odplať!
Peter Hluzák, farár-dekan
VIANOČNÁ
BÁSEŇ
 
Príďže k nám Ježišu,
príďže, ale isto,
bo v našej chalúpke
býva pekné čisto.
 
Vedú k nám chodníky snežíkom bielené,
v izbietke obrázky
svätých sú na stene.
 
Mamička dobrá je.
Od veľkej radosti
v izbičke za stolom,
rada Ťa pohostí.
 
Detičiek veľa až
zídu sa okolo,
aby tu Ježišu smutno
Ti nebolo.
 
Príďže k nám Ježišu,
podáme Ti za to,
slovenské srdiečka
čisté ako zlato.
 
                 H.P.
 
späť
Adventny veniecV prvú adventnú nedeľu začína 1. deň liturgického roka s výzvou k bdelosti.
Druhou adventnou nedeľou si pripomíname, že je potrebná naša úprimnosť a ochota zmeniť to, čo je prekážkou vo vzťahu k Bohu. Prinášajme ovocie hodné pokánia.
Tretia adventná nedeľa. Boh sa chce dotknúť môjho života skrze sviatosť zmierenia. Je potrebná pokora.
Štvrtá adventná nedeľa je výzvou k svedectvu života. Nebojme sa prijať Krista a dávať ho iným.
 
 
 
Vianočný list pre Teba...
Ako dobre vieš, moje narodeniny sa blížia. Každý rok sa koná oslava na moju počesť a myslím si, že tak bude aj tento rok. Počas týchto dní veľa ľudí nakupuje darčeky. Rozhlas a televízia vo svojich reklamách na každom kroku upozorňujú svet na moje blížiace sa narodeniny. Je krásne vedieť, že najmenej raz ročne si niektorí ľudia na mňa spomenú. Ako iste vieš, oslava mojich narodenín začala už pred mnohými rokmi. Spočiatku ľudia chápali a boli vďační za všetko, čo som pre nich urobil. Teraz sa zdá, že nik už nepozná skutočný dôvod osláv. Rodiny a priatelia sú spolu, zabávajú sa, ale nepoznajú význam osláv.
Spomínam si, že aj vlani bola usporiadaná takáto slávnosť na moju počesť. Slávnostná tabuľa bola plná delikates, ovocia a rôznych maškŕt. Výzdoba bola vskutku fantastická a všetko to dopĺňali nádherne zabalené darčeky. Chceš však niečo vedieť? Bol som oslávenec, ale nebol som pozvaný. Keď prišiel deň D, prišiel som, ale nechali ma vonku, pred zabuchnutými dverami. A ja som tak veľmi chcel byť s nimi. Popravde, neprekvapilo ma to, pretože v posledných rokoch všetci predo mnou zatvárajú dvere. Nepozvaný, ale predsa som sa rozhodol potichučky vojsť. Postavil som sa nebadane do rohu miestnosti a sledoval som. Všetci jedli, pili, podaktorí aj opití, rozprávali oplzlé vtipy a nesmierne sa na všetkom bavili. Keď do miestnosti vstúpil veľký tučný muž oblečený v červenom s dlhou bielou bradou, vyzeral ako opitý, sadol si do kresla a všetky deti sa rozbehli k nemu, kričiac: „Santa Claus, Santa Claus!“ akoby táto oslava bola na jeho počesť!
O polnoci sa všetci začali objímať. Tak som roztvoril svoju náruč čakajúc koho by som objal. A vieš čo? Nikto ma neprišiel objať. Ľudia si začali rozdávať darčeky, otvárali ich plní očakávania. Keď už boli všetky otvorené, nesmelo som sa obzrel, či tam snáď nebude aspoň jeden aj pre mňa. Veď ako by si sa cítil ty, keby na tvojich narodeninách boli obdarovaní všetci okrem teba - oslávenca? Vtedy som pochopil, že som nechcený, nepozvaný a preto som rýchle odišiel. Každý rok sa sviatok mojich narodenín zhoršuje.
Ľudia pamätajú len najedlo, pitie, zábavu, ale na mňa akosi zabúdajú. Bol by som rád, keby si mi tieto Vianoce dovolil vstúpiť do svojho života. Potešilo by ma, keby si uznal skutočnosť, že pred vyše dvetisíc rokmi som prišiel dobrovoľne na tento svet obetovať svoj život na kríži, aby som ťa zachránil. Dnes, jediné čo chcem je, aby si tomu veril celým svojím srdcom. Rád sa s tebou o niečo podelím. Keďže ma mnohí nepozvali na svoje párty, budem mať svoju veľkú vlastnú grandióznu oslavu, akú si nikto nevie predstaviť. Stále ešte prebiehajú prípravy.
Dnes som poslal mnoho pozvánok a toto je jedna z nich aj pre teba. Chcem vedieť, či prídeš, aby som ti rezervoval miesto a napíšem tvoje meno zlatými písmenami do veľkej knihy pozvaných. Iba tí zapísaní budú pozvaní na párty. Tí, ktorí neodpovedia na pozvánku, zostanú vonku. Vieš, ako môžeš odpovedať na toto pozvanie?
Je to jednoduché, pošli za mňa túto pozvánku všetkým, na ktorých ti záleží... Budem na vás všetkých čakať na tohtoročnej oslave...Uvidíme sa čoskoro ... Milujem ťa!
                                                                                                                                            Tvoj Ježiš
späť
 
25 rokov Katolíckej spojenej školy v Rajci
INEKO mimovládna nezisková organizácia, ktorá dlhodobo a pravidelne monitoruje a vyhodnocuje kvalitu nielen škôl, ale aj nemocníc, či iných zariadení, Katolícku spojenú školu v Rajci, zaradilo medzi školy s veľmi dobrými výsledkami žiakov. Vo svojich kritériách zohľadňovala také ukazovatele, ako sú výsledky a hodnotenie štátnej školskej inšpekcie, výsledky v monitorovaní piatakov aj deviatakov, účasť a umiestnenie žiakov na olympiádach a rôznych súťažiach, podmienky na výchovu a vzdelávanie, kvalifikovanosť pedagógov, využívanie informačno-komunikačných technológií, či hľadanie a použitie nielen štátnych, ale aj vlastných zdrojov na výchovno-vzdelávací proces. Zaradenie do pásma veľmi dobrá škola nás všetkých mimoriadne potešilo a je nám istým zadosťučinením za našu prácu.
Žiaci KSŠ dosiahli niekoľko mimoriadnych úspechov. Za najväčší v minulom školskom roku považujeme víťazstvo našej žiačky v celoslovenskom kole Biologickej olympiády, či žiakov astronomických a programátorských súťažiach. Naše deti sa nemusia hanbiť ani za výsledky v testovaní (monitorovaní) piatych a deviatych ročníkov. Už niekoľko rokov dosahujú výsledky výrazne nad celoslovenský priemer. Na vedľajšej koľaji u nás nestoja ani žiaci so zdravotným či iným znevýhodnením. Veľmi efektívne na škole funguje špeciálny pedagóg a asistenti učiteľa, ktorí chodia k začleneným žiakom na hodiny a aktívne im pomáhajú už počas vyučovania.
Keďže sa tento spôsob pomoci osvedčil, hľadali sme aj ďalšie možnosti získania prostriedkov, čo sa podarilo prostredníctvom projektu a pre nasledujúce roky sme dostali financie na ďalšie úväzky asistentov. Žiakom sa snažíme venovať aj mimo pracovnej doby, a to nielen počas krúžkovej činnosti, ale aj realizáciou rôznych aktivít - chodíme do kina, strávili sme noc v škole, pomáhajú nám realizovať vianočné trhy, organizujeme letný pobytový tábor a i.
Okrem snahy o kvalitné vzdelávanie a výchovu detí sa usilujeme nezabúdať ani na zlepšovanie prostredia, v ktorom žiaci trávia veľkú časť dňa. Podarilo sa nám vymeniť väčšinu okien na budove školy, vymaľovať triedy vďaka finančnej podpore Konferencie biskupov USA (tento projekt bol podávaný v spolupráci s farnosťou ), pracujeme na projekte modernizácie odborných učební (laboratórií, počítačovej učebni, knižnice ). Vďaka spolupráci s Mestom Rajec a farnosťou, sa nám podarilo vyasfaltovat’ prístupovú cestu pred školou.
Za pridanú hodnotu k vzdelávaniu považujeme výchovu detí v duchu kresťanskej morálky. Tomu napomáhajú aj duchovné aktivity v rámci školy: duchovné obnovy, školské sväté omše, modlitba ruženca v mesiaci októbri, zapojili sme sa do aktivity Milión detí sa modlí ruženec, boli sme pri zasvätení Žilinskej diecézy Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie v Rajeckej Lesnej.
Výborné výsledky sú dielom nás všetkých. Veľké ďakujem patrí nielen zamestnancom, žiakom, ich rodičom, ale aj všetkým, ktorí sa počas 25 rokoch snažili byť nápomocní Katolíckej spojenej škole v Rajci.
 
Róbert Augustín, riaditeľ školy
 
späť
 
Srdečne Vás pozývame na vysluhovanie sviatosti zmierenia pred Vianocami
 
späť
 
Bohoslužby počas Vianoc
 
späť
 
Oznamy Rimskokatolíckeho farského úradu sv. Ladislava v Rajci
 
Úradné hodiny
Pondelok, streda, štvrtok, piatok 7,00 - 8,30 hod.
Pondelok, streda, štvrtok, piatok 15,00 - 16,15 hod.
 
Počas prvopiatkového týždňa a v deň rekolekcie je kancelária po sv. omšiach.
Úradné záležitosti sa nevybavujú v nedeľu!!!
Úradné hodiny vám dávajú istotu, že nás na farskom úrade nájdete. Lebo okrem toho sa učí náboženstvo, vybavuje úradná agenda, organizujú sa rôzne akcie vo farnosti...
 
Možnosť k sviatosti zmierenia je 1/2 hod. pred každou sv. omšou. Počas 1. piatkového týždňa podľa oznamov. Informácie, rady na tel. č. 0902 895 899, rajec@fara.sk
 
Krst - nahlasuje sa na farskom úrade. Treba priniesť rodný list dieťaťa a čestné prehlásenie krstných rodičov, že nemajú prekážku. Krstní rodičia od 16. rokov, nesmú žiť v nemanželskom zväzku, musia mať sviatosť birmovania a žiť sviatostným praktickým životom. Krstné poučenie je v sobotu o 8.30 hod. na farskom úrade alebo podľa dohody pred krstom. Krst sa udeľuje každú 2. a 4. nedeľu počas svätej omše o 11.00 hod. vo farskom kostole, alebo z vážnych príčin v sobotu.
 
Sviatosť manželstva - Sviatosť manželstva – zápisnica sa spisuje na fare 3 mesiace vopred. Ak chcú snúbenci prijať chýbajúce sviatosti, tak 6 mesiacov vopred. Treba priniesť zápisnicu zo štátnej matriky ( mať so sebou OP, rodné listy), krstný list (ak bol krst v inej farnosti), mená, adresu a rodné čísla svedkov. Organistu si treba dohodnúť osobne. Vybrať si z ponúk prípravy snúbencov a absovovať ju.
 
Pohreb - nahlasuje sa na fare. Treba priniesť list o prehliadke mŕtveho, bez ktorého kňaz nemôže pochovať. Organistu a spevákov si treba dohodnúť osobne.
 
Pomazanie chorých - hlási sa kedykoľvek osobne na farskom úrade alebo telefonicky.
 
Úmysly sv. omší - sa nahlasujú v sákristii.
 
späť
 
Pozvánka
 
Stretnutia mužov
Stretávame sa v našej farnosti, každý štvrtok na svätej omši. Po nej v Pastoračnom centre. Po modlitbe a čítaní svätého písma sa vzájomne zdieľame. Máme skúsenosť, že oveľa ľahšie sa rastie a kráča v bratstve. Pozývame všetkých mužov, chlapov, otcov, synov, kňazov, učiteľov, podnikateľov, pracujúcich, nezamestnaný, dôchodcov... príď medzi nás.
Muži, ktorí milujú a bojujú.
 
Manželské večery Srdečne Vás pozývame na Manželské večery, ktoré sa uskutočnia v Pastoračnom centre farnosti Rajec, od nedele 28. januára 2018. Kurz Manželské večery tvorí osem stretnutí. Zámerom je pomôcť všetkým manželským párom posilniť a prehĺbiť vzájomný vzťah. Každé stretnutie začína večerou, nasleduje prednáška, rozhovor medzi manželmi. Súkromie každého páru je rešpektované. Viac informácií www.manželskevecery.sk
Možnosť prihlásiť sa je v sakristií.
Radovan
 
Modlitby matiek
Sú rozšírené do viac ako 100 krajín sveta. V našej farnosti sa modlia za svoje deti už viaceré skupiny Modlitieb matiek. My mamy sme si vďaka týmto modlitbám uvedomili, že naše deti sú pre nás darom od nebeského Otca. A tak mu ich týždeň čo týždeň odovzdávame, aby sa o nich postaral. Každá mama sa môže pridať do tohto spoločenstva.
Chceme pozvať všetky mamy na modlitbové Trojdnie, ktorá sa koná raz sa štvrťrok. Termín býva vyhlásený v nedeľných oznamoch.
Modlitbové Trojdnie pre všetky mamy.
V piatok prosíme o odpustenie za svoje hriechy a hriechy našich detí. V sobotu odprosujeme za tých, ktorí ublížili nám a našim deťom. V nedeľu chválime Boha za všetkého, čo urobil v naších životoch.
Alena
 
 
 
 
Projekty vo farnosti podporuje
 
Mesto Rajec
Ministerstvo kultúry SR
Žilinský samosprávny kraj
 
 
Erb mesto Rajec
 
Logo Ministerstvo kultúry SR
 
Žilinský samosprávny kraj
 
 
Vinšujeme Vám tieto slávne sviatky,
aby Vám dal Pán Boh šťastie,
hojné Božské požehnanie:
Na poli úrodu, v dome príplodu,
na statečku rozmnoženie,
na dietkach potešenie
a Vám všetkým dobrého zdravia upevnenie.
 
Nech Vám Dobrý Pán Boh žehná aj v Novom roku.
 
Vyprosujú Vám Vaši kňazi.
                     P.F. 2018

 
 
 
 
Vydavateľ: Rímskokatolícka cirkev, farnosť Rajec, A. Škrábika 41/7,023 56 Rajec,
E-mail: rajec@fara.sk Č.účtu: 76508054 / 0900
 
 
späť