Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 23.12.2017, Aktualizované: 12.01.2023
Roste nebesá zhora, oblaky nech pršia Spravodlivého; Nech sa otvorí zem a vyklíči Spasiteľa. Roráty 2016 - Téma: misijná ,, Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium...“
RORÁTY 2017
 
Pôvod rorátnych omší môžeme hľadať v dobe vlády Karla IV., ktorý zaviedol celoročnú prax votívnych omší k Panne Márii. K týmto omšiam sa pripojila tradícia liturgického spevu.
Roráty sa zvyčajne začínajú v skorú rannú hodinu. Ich názov pochádza zo začiatočných slov verša z proroka Izaiáša:
Rorate caeli, desuper, et nubes pluant justum:
aperiatur terra, et germinet Salvatorem
Roste nebesá zhora, oblaky nech pršia Spravodlivého;
Nech sa otvorí zem a vyklíči Spasiteľa. (Iz 45,8)
V prvých slovách rorátnej svätej omše týchto dní je tajomstvo Adventu ba celej ľudskej existencie zhrnuté do dvoch veršov. Postačí jediný okamih pozornosti, aby tieto slová prenikli nielen do ucha, ale aj do duše.
 
Roráty 2017 - Téma: Naplnení Duchom Svätým; Kliknutím na obrázok sa obrázok zobrazí vo väčšom rozlíšení
 
Téma: NAPLNENÍ DUCHOM SVÄTÝM
Cez roráty sme uvažovali nad ľuďmi, ktorí boli naplnení Duchom Svätým.
Oni dovolili, aby ich Duch Svätý naplnil, a vďaka tomu mohli tvoriť nový svet. Vedení Duchom Svätým budovali nový svet, svet naplnený láskou, odpustením, milosrdenstvom. Keďže sa niektoré príhovory boli z čítania zo Starého zákona a aj udalostí z čias verejného účinkovania Pána Ježiša, postavy okolo betlehemskej maštaľky sú netradičné.
Zvieratká
 
Zvieratká - pripomínajúce zvieratá v Betleheme, ktoré spolu s pastiermi vítali narodeného Božieho Syna. Obrázok súvisí s prvým čítaním, kde na príklade pokojného spolunažívania zvierat je načrtnutý obraz budúceho Božieho kráľovstva.
Sv. Mikuláš
 
Sv. Mikuláš - Dávať, nielen prijímať. Je veľa spôsobov, ako sprostredkovať druhým Božiu dobrotu.
Duch svätý
 
Duch Svätý - Potrebné sú nielen slová, ale aj skutky. Tohtoročná adventná príprava nás vedie k tomu, aby sme pochopili, že najlepšie sa na Vianoce pripravíme s Duchom Svätým. On nám dáva schopnosť budovať na skale. On nám dáva silu, aby sme nielen rozprávali, ale aj konali.
Panna Mária
 
Panna Mária - Zdravas, Mária, milosti plná. Pán Boh pripravil Pannu Máriu, aby bola matkou jeho Syna. Stalo sa to zázračným spôsobom.
Chorí
 
Chorí - Smútok zmizne! Smútok má rôzne príčiny: choroba, smrť, nezdar, odlúčenie od blízkych, zlé správy, nehody, atď. Božom slove počujeme nádejné proroctvo: Zaplaví ich radosť a veselosť, zmizne bôľ a vzdychanie. Boh prichádza k nám. Prichádza, aby zničil smútok a dal nám radosť. Keď Boh prichádza, smútok ustupuje.
Pastier
 
Pastier - Dovoľ, aby ťa našiel. Jedni z prvých, ktorí vítali malého Ježiša, boli pastieri oviec. Pastieri strážili svoje stáda, bdeli, nespali. Oni boli prví svedkovia tej dôležitej udalosti, ktorá sa stala v Betleheme. Oni boli poslušní na hlas anjelov. Vybrali sa na miesto, na ktorom našli Máriu, Jozefa a malého Ježiša. Pánu Bohu záleží na každom z nás. Každý z nás je preňho dôležitý.
Deti
 
Deti - Ešte sa taký nenarodil, ktorý by všetkým ulahodil. Toto je poľské príslovie. V slovenčine to znamená, že nevyhovieš každému. Dokonca ani Pán Boh nie každému ulahodí. Prečo? Pretože so svojou nespokojnosťou sa často podobáme deťom, ktoré boli spomínané v evanjeliu. Raz chceme to, inokedy niečo iné a nie sme spokojní s tým, čo máme. Evanjelium nám chce povedať, že i dospelý človek sa môže podobať na nespokojné dieťa. Porovnanie z evanjelia sa týka nespokojnosti ľudí, ku ktorým prišiel Pán Ježiš. Neboli spokojní s Jánom Krstiteľom, a neboli spokojní ani s Pánom Ježišom. Boli nerozumní ako malé deti, ktoré sa nevedia hrať v pokoji a v porozumení. Pán Ježiš nás vedie k spáse po najlepšej ceste. Každého chce priviesť do neba.
Izaiáš
 
Izaiáš - Tí, čo uverili v Pána, dostávajú silu. Veľa práce a námahy spôsobuje únavu. Niekedy cítime únavu na ceste k Pánu Bohu. Izaiáš pripomína, že nie sme sami, Boh sa o nás stará, dáva nám pokrm a vlieva nám silu. Pán Ježiš sa o nás zaujíma. Nemusíme sa báť. Kto mu verí, neostane bezmocný a bez síl. Naopak, vďaka viere môžeme získať silu.
Sv. Ján Krstiteľ
 
Sv. Ján Krstiteľ - Podaj ruku bratovi a sestre. Často stretávame zaľúbených, ktorí sa držia za ruky a prechádzajú sa. Môžeme stretnúť postihnutých chorobou, slepých, chorých, ktorých niekto vedie za ruku. Deti v materskej škole sa držia za ruky a chodia na prechádzky vo dvojiciach, aby sa niekto nestratil. Aj rodičia vedú svoje deti za ruku, chcú ich ochrániť pred nebezpečenstvami. V prvom čítaní sa spomína držanie za ruku hneď v prvej vete. Sú to slová samého Pána Boha: "Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa drží za ruku a hovorí ti: "Neboj sa, ja ti pomôžem". " Pán Boh nám podáva ruku. Drží nás a vedie nás za ruku k spáse.Pán Boh nám podáva pomocnú ruku aj pri príprave na jeho príchod. Stalo sa to pri ohlasovaní sv. Jána Krstiteľa. Ján Krstiteľ pomohol ľuďom, aby boli pripravení na príchod Mesiáša.
Sv. Jozef
 
Sv. Jozef - Nebojím sa. Sv. Jozef spolu s Pannou Máriou sú už na ceste do Betlehema. Onedlho začne s veľkými starosťami hľadať nocľah pre Pannu Máriu. Bude hľadať strechu nad hlavou a miesto, kde by sa mohol Pán Ježiš narodiť. Miestom narodenia sa stane betlehemská maštaľ. Čomu nás učí sv. Jozef? Vyplnil Božiu vôľu, ktorú mu predstavil Pánov anjel. Ukázal poslušnosť voči Pánu Bohu a voči jeho slovu. Jozef mal obavy, prežíval neistotu, mal pochybnosti, ale dôveroval Pánu Bohu. Vedel, že čo chce Pán Boh, je v poriadku a nemôže mu byť na škodu. Pán Boh chce od nás iba to, čo je správne. Jeho vôľa je to najlepšie, čo sa nám môže stať.
Zachariáš
 
Zachariáš - Ty jediný vieš, čo sa deje v mojom srdci. Spoznávame bližšie otca sv. Jána Krstiteľa- Zachariáša. Nevieme posúdiť, čo presne sa dialo v Zachariášovom srdci. Bol predsa veriaci, konal kňazskú službu, a predsa asi neuveril anjelovým slovám. Pochyboval, naľakal sa. V každom srdci sa môže objaviť pochybnosť, neistota, otázky. Pán Boh pozná tajomstvá nášho srdca a miluje nás napriek tomu. Pozná nás, ako poznal Zachariáša a miluje nás napriek všetkému. Miluje bezhranične, bezpodmienečne.
Anjel Gabriel
 
Anjel Gabriel - Duch všetko vykoná. Evanjelium, ako na slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Betlehemská maštaľka je obohatená o anjela Gabriela. Z Božieho poverenia oznámil Márii, že sa stane matkou Pána Ježiša- Božieho Syna. Panna Mária sa pýta, ako sa to stane. Dostala odpoveď, že to bude dielo Ducha Svätého. V živote sa objavujú otázky, ktoré znejú podobne: Ako sa to stane? Ako mám tomu rozumieť? Ako si s tým poradím? Je to možné? Ako si to urobil ty? Dôverujme Duchu Svätému. Duch Svätý oslovil asi14-16 -ročné dievča v Nazarete.
Jej odpoveď bola plná dôvery: "Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova." Duch Svätý vykonal v živote Panny Márie veľké veci. Duch Svätý spôsobil, že Márii sa narodil Boží Syn.
Sv. Alžbeta
 
Sv. Alžbeta - Požehnaná medzi ženami. Už vieme, že sv. Alžbeta adresovala Panne Márii tieto slová: "Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života". V modlitbe Zdravas' Mária opakujeme Alžbetin pozdrav. Táto modlitba sa skladá skoro zo samých pozdravov. Prvú časť jej povedal anjel, ktoré jej povedal pri zvestovaní. Alžbeta povedala svoj pozdrav radostne a s láskou. Potešila sa z príchodu vzácnej návštevy a hneď vytušila, že nielen v ich rodine sa stala dôležitá udalosť. Preto sa úprimne tešila.
Pri modlitbe sú dôležité slová, ktoré vyslovujeme ústami i myšlienky, ktoré sa modlíme v tichosti. Pri modlitbe je však najdôležitejšie srdce. Často sa modlíme naučené modlitby, ale modlíme sa i so srdcom, či len ústami? Modliť sa so srdcom znamená modliť sa s láskou. Modlitba je rozhovor osôb, ktoré sa majú radi. Alžbeta privítala Pannu Máriu peknými slovami a aj so srdcom plným lásky. Snažme sa napodobniť sv. Alžbetu a nech sa za každým slovom našej modlitby skrýva vrúcna láska nášho srdca.
Ježiš
 
Ježiš - Celým svojím srdcom sa radujem v Pánovi. Mária sa raduje, že porodí Božieho Syna, raduje sa, že jej príbuzná Alžbeta bude matkou Jána Krstiteľa. Mária je plná radosti, lebo Boh prebýva v jej srdci. Radosť ju núti spievať a oslavovať Boha. Na poslednom obrázku sa objavuje malý Ježiško. On je s nami celý čas, každý deň je nám nablízku, každý deň je s nami. Naplnení Duchom Svätým sa môžeme tešiť z jeho prítomnosti a z jeho darov. Pohľad na náš betlehem pripomína adventnú cestu v spoločenstve osôb, ktoré sme spoznali. Cesta, ktorú sme prešli, je pekným darom pre Pána Ježiša, ktorý sa pre nás narodil v Betleheme. Ježiš je tu. Ježiš je v našom srdci, a preto spolu s jeho matkou ho môžeme oslavovať spevom a modlitbou.