Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 01.01.2018, Aktualizované: 07.01.2018
 
FARSKÉ OZNAMY
Slávnosť Bohorodičky Panny Márie – Nový rok
Po sv. omšiach bude tradičná novo-ročná zbierka pre kostolnú službu. Za milodary Pán Boh odplať.
 kontakt: 041/5422311, rajec@fara.sk
 
Úradné záležitosti vybavujeme
 
Pondelok, streda, štvrtok, piatok 7,00 – 8,30 hod.
Pondelok, streda, štvrtok, piatok 15,00 – 16,15 hod.
Počas prvopiatkového týždňa a v deň rekolekcie po sv. omšiach. Keďže okrem toho sa učí náboženstvo, vybavuje úradná agenda, organizujú sa rôzne akcie vo farnosti, v súrnych prípadoch sa preto kontaktovať telefonicky: 0902 895 899. Úradné záležitosti sa nevybavujú v nedeľu!!!
 
Možnosť k sviatosti zmierenia je ½ hod. pred každou sv. omšou. Aj v nedeľu ráno pred sv. omšami. Počas 1. piatkového týždňa podľa oznamov.
 
Krst – nahlasuje sa na farskom úrade. Treba priniesť rodný list dieťaťa a čestné prehlásenie krstných rodičov (pokiaľ sú krstení v inej farnosti), že nemajú prekážku. Krstní / birmovní rodičia od 16. rokov, nesmú žiť v nemanželskom zväzku, musia mať sviatosť birmovania a žiť sviatostným praktickým životom!!!
Krstné poučenie je v sobotu o 8.30 hod. na farskom úrade alebo podľa dohody pred krstom.
Krst sa udeľuje každú 2. a 4. nedeľu počas svätej omše o 11.00 hod. vo farskom kostole, alebo z vážnych príčin v sobotu.
 
Sviatosť manželstva – 3 mesiace popredu sa píše zápisnica. Ak chcú snúbenci prijať chýbajúce sviatosti, tak 6 mesiacov vopred. K zápisnici treba mať už zápisnicu zo štátnej matriky ( tam treba mať so sebou OP, rodné listy, tiež mená a rodné čísla svedkov ), krstný list (ak bol krst v inej farnosti), mená a adresu svedkov. Organistu si treba dohodnúť osobne. Vybrať si z ponúk prípravy snúbencov a absolvovať ju.
 
Pohreb – nahlasuje sa na fare. Treba osobne priniesť list o prehliadke mŕtveho, bez ktorého kňaz nemôže pochovať. Nehádzať ho do schránky!!! Organistu a spevákov si treba dohodnúť osobne.
 
Pomazanie chorých – hlási sa kedykoľvek osobne na farskom úrade alebo telefonicky
 
Úmysly sv. omší - sa nahlasujú v sakristií, alebo možnosť odoslať na misie
 
 
Investície na Rok 2018 Rajec:
Reštaurovanie fasády farského kostola v Rajci, ak uspejeme s projektom za 32 000,-€. cez MK SR,
 
 
Usmernenie: Prinášanie obetných darov
 
     V starovekej Cirkvi bolo riadnou súčasťou liturgie svätej omše prinášanie obetných darov. Prinášali sa predovšetkým chlieb a víno, ktoré sa použili na prípravu Eucharistie. Veriaci však prinášali aj ďalšie obetné dary ako olivový olej, sviece, syr, baránkov, prípadne iné materiálne dary, ktoré po eucharistickej slávnosti kňazi a diakoni prerozdelili núdznym spolubratom a sestrám vo farnosti.
Od piateho storočia máme zmienky o náhrade materiálnych darov finančnou čiastkou, ktorá postupom času prevážila nad materiálnymi obetami. Tak sa „zvonček“ stal obetným darom, ktorý sa praktizuje dodnes.
      Obetný sprievod a darovanie hmotných či finančných prostriedkov vyjadroval materiálnu účasť veriacich na slávenej obete svätej omše. Chlieb a víno boli dva prvky, ktoré prinášali veriaci ako svoje dary ponúknuté Bohu, aby sa prostredníctvom služobného kňazstva stali telom a krvou Ježiša Krista. Finančná obeta bola príspevkom na kult a zároveň bola chápaná ako príspevok, dar Bohu, ktorý cez oltár prichádza k pozemskému príjemcovi v podobe chudobných a núdznych.
     Obetovanie finančnej čiastky môže mať okrem významu účasti na obete aj penitenciálny charakter. Teda je symbolom pokánia. Aj Sväté písmo a prax Cirkvi nám radí tento druh pokánia: pôst, modlitba a almužna sú prostriedky, ktorými sa človek zdokonaľuje v čnostiach a napráva svoje zlé činy.
     Obetný sprievod sa koná po Spoločnej modlitbe veriacich. Veriaci prinášajú chlieb a víno na Eucharistiu a miništranti rozdajú, alebo chodia s košíkmi pomedzi veriacich a prijímajú finančnú obetu, ktorá sa potom prinesie k oltáru. Vyberanie do „zvončeka“ sa nemá diať v inej časti sv. omše. Umiestnením pokladničiek pri vchode do kostola sa vytráca zmysel obetného charakteru a milodar sa môže zredukovať len na určitú formu finančnej zbierky. Preto sa odporúča zachovať obetný charakter finančnej obety ako súčasť obetného sprievodu. V obetnom sprievode by sa nemali prinášať veci, ktoré sa nepoužijú pre kult alebo pre chudobných. Obetný sprievod nie je symbolickým a rovnako ani obetované veci nie sú symbolickým darmi, majú byť našou skutočnou obetou. Počas sprievodu liturgia nepočíta so žiadnymi komentármi k obetovaným veciam.
 
                                                 ThDr. Pavol Zvara, bývalý tajomník DLK ŽD
 
Keďže v našej farnosti máme pokladničky pri vchodoch, v snahe zjednotiť sa liturgicky v dekanáte i v diecéze s inými farnosťami, ale aj zviditeľniť obetný dar, v tomto roku i naša farnosť postupne zavedie do praxe toto usmernenie. Miništranti, alebo poverené osoby budú chodiť v nedele a prikázané slávnosti s košíčkami.
 
Pozývame Vás naďalej prehlbovať sviatostný život a aktívne prežívať každý deň, lebo je darom.
 Dbajme o sviatosť zmierenia, prvé piatky – deti od 13:00 hod. Dôchodcov prosíme, buďte ohľaduplní k zamestnaným. Nenechávať si spoveď na piatok. Chorých je možnosť nahlásiť v sakristií - navštevujeme ich.
Eucharistia a jej slávenie nech je stredobod života kresťana i spoločenstva. Nájdime si na ňu čas – vďačnosť, zodpovednosť
Bohoslužba…Každú nedeľu o 11:00 je sv. omša pre rodiny s deťmi.
Pri pristupovaní k sv. prijímaniu sa treba zaraďovať do zástupu z boku.
Osvojme si modlitbu sv. ruženca pred začiatkom sv. omše.
Katechézy nielen pre birmovancov v piatky.
Dávať si do poriadku vzťahy – nežiť na divoko ( nárast počtu nemanželských detí ).
Pokračovať v aktivitách a vylepšiť čo sa dá.
Chceme poprosiť tých, ktorí počas sv. omší bez dôvodu stávajú vonku, aby prehodnotili svoje zlozvyky a nebáli sa postúpiť bližšie k Božiemu oltáru. Je otázka platnosti sv. omše.
Radi privítame návrhy na spoluprácu. Osobne, mailom: rajec@fara.sk.
 
Chceme zároveň poprosiť o rešpektovanie skutočnosti, že zodpovednosť za farnosť nesie v prvom rade farár a jemu pomáhajúci kapláni, lebo sú poverení biskupom. Nenanucujte nám vykonať niečo s čím sa nestotožňujeme.
Pamätať treba aj na slová Pána Ježiša: ,, Kto vás počúva, mňa počúva. Kto vami pohŕda, mnou pohŕda. A kto mnou pohŕda, pohŕda Tým, ktorý ma poslal.“
 
 
Prajeme požehnaný Nový rok 2018
 
 
57865