Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 29.06.2018, Aktualizované: 22.07.2018
Hudobný festival PRO MUSICA NOSTRA - program
 Hudobný festival
PRO MUSICA NOSTRA,
 
21. jún 2018

Schola Gregoriana Pragensis
       Hasan El-Dunia
  Ondřej Holub
    Tomáš Lajtkep
     Ondřej Maňour
    Michal Medek
          Stanislav Předota
Marek Šulc
David Eben umelecký vedúci
.
 
       SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS bola založená Davidom Ebenom v roku 1987. Od konca roku 1989 sa súbor intenzívne venuje nahrávaniu a často koncertuje doma i v zahraničí (Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nórsko, Švédsko, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Izrael, Japonsko). Nahrávky súboru na CD získali už rad ocenení (Choc du Monde de la Musique, 10 de Répertoire, "Zlatá Harmonie" za najlepšiu českú nahrávku roka, "Recording of the Month" na serveri MusicWeb International). Súbor zároveň nahráva i pre Český rozhlas - tu už zoznam nahrávok dosiahol úctyhodného počtu 319 skladieb.
    Schola v rôznych projektoch spolupracovala s celým radom špičkových českých i zahraničných interpretov (Petr Eben, Jiií Bárta, Jaroslav Tuma, Iva Bittová, Hana Blažíková, Choeur grégorien de Paris, Capilla Flamenca, Boni pueri, Musica Florea, zbor japonských buddhistických mníchov Gjosan-rjú tendai šómjó, Varmužova cimbalová muzika, Jenaer Philharmonie, aď.).
        Súbor sa radí medzi popredných svetových interpretov stredovekej duchovnej hudby. Zameriava sa tak na sémiologickú interpretáciu gregoriánskeho chorálu podľa najstarších neumatických prameňov z 10.-11. storočia, ako aj na uvádzanie gregoriánskych spevov vlastnej českej chorálovej tradície vrátane ranej polyfónie. Vďaka intenzívnemu štúdiu stredovekých prameňov zaznieva v programoch často i rad unikátnych novo objavených skladieb z 13.-15. storočia. V širokom spektre repertoáru súboru možno však nájsť aj súčasnú tvorbu (viď CD Antica e moderna a Dialogues).
      Poslucháči i odborná kritika oceňujú na nahrávkach a koncertných projektoch dramaturgickú nápaditosť a hudobnú interpretáciu, s ktorou súbor sprístupňuje repertoár ležiaci pri samých koreňoch európskej hudobnej kultúry.(1)
 
     DAVID EBEN je zakladateľom a umeleckým vedúcim úboru Schola Gregoriana Pragen is. Po absolutóriu odboru hry na klarinete na pražskom konzervatóriu roku 1986 začal študovať odbor hudobná veda na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Tu sa už od druhého ročníka zameral na stredovekú hudbu, predovšetkým na gregoriánsky chorál. V roku 1991 absolvoval na parížskom konzervatóriu (Conservatoire Nationale Supérieur de Mu ique de Paris) odbor dirigovanie gregoriánskeho zboru a v nasledujúcom roku pôsobil ako dirigent úboru Choeur grégorien de Paris. V tom čase tiež často navštevoval kláštor Solesmes, centrum výskumu gregoriánskeho chorálu, za účelom štúdia a odborných konzultácií.
    Od roku 1993 pôsobí na Ústave hudobnej vedy na Karlovej univerzite, kde prednáša témy spojené s gregoriánskym chorálom a liturgiou (neumová a chorálna notácia, úvod do štúdia gregoriánskeho chorálu, seminár stredovekej monódie ai). V septembri roku 2008 sa stal profesorom gregoriánskeho chorálu na univerzite v Luzerne (Švajčiarsko). Pravidelne vedie letné kurzy teórie a praxe gregoriánskeho chorálu vo Francúzsku (Academie internationale de Sée , Centre de musique polyphonique de Picardie Saint-Valéry) a vo Švajčiarsku (Festival de Musique Sacré de Fribourg). Spolupracuje tiež dlhodobo s Českým rozhlasom na tvorbe relácií o gregoriánskom chorále (História tónov, cyklus Liturgický rok v gregoriánskom chorále).
    Okrem stredovekej duchovnej hudby a venuje tiež ďalším hudobným žánrom. Spoločne so svojimi dvoma bratmi aktívne pôsobí v skupine bratrov Ebenovcov.(2)
 
Českí svätci v nebeskom Jeruzaleme
Procesia: Hospodine, pomiluj ny

Svätý Emmeram
Responsorium Laudemus Dominum / Chváľme Pána za zásluhy biskupa Emmerama

Svätý Vojtech
Invitatorium Hodie exultandum est / S radosťou oslavujme dnes sviatok mučeníka Vojtecha
Lectio l: Homilia beati Augustini/Čítanie z kázania sv. Augustína
Responsorium Magno populi voto / Silným prianím ľudu bol Vojtech vyvolený

Svätá Ľudmila
Antifona Laudes canens Davidicas / Spievajúc chvály Davidovi očakáva smrť
Antifona Sic Hester in regia / Tak Ester kráča do kráľovského paláca
Hymnus Lux vera lucis radium / Pravé svetlo kropí oblohu lúčom

Svätý Václav
Cantio Svätý Václav
Kyrie Fons bonitatis / Pane, studnica dobroty
Sequentia Salve pater optime / Vitaj, otče predobrý
Lectio Sancti Evangelii Si quis vult / Čítanie z Evanjelia podľa Lukáša
Hymnus Dies venit victorie / Prichádza deň víťazstva

Svätý Martin
Petrus Wilhelmi de Grudencz: moteto Presulis eminenciam / Kristovho kňaza Martina
Sequentia Sacerdotem Christi Martinum / Biskupovu výnimočnosť
Petrus Wilhelmi de Grudencz: rotulum Presulem ephebeatum / Preblaženého biskupa

Spevy s mariánskou tematikou
Cantio Ave gloriosa / Buď zdravas, slávna Panna, matka Kristova
Petrus Wilhelmi de Grudencz: Poligena exanimes / Z neba zrodená vyslobodila zhynulých
Lectio Inter omnes / Vskutku medzi všetkými svätými
Alleluia Ave benedicta / trópus O Maria celi via / Buď zdravá, požehnaná Mária
Antiphona Salve Regina / Zdravas, Kráľovna, matka milosrdenstva
 
Zdroj:(1)(2) Buletín Hudobný festival PRO MUSICA NOSTRA, 1.ročník 17.-24. jún 2018; str. 43