Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 03.05.2019, Aktualizované: 09.10.2019
O ŽIVOTE A DIELE ANDREJA PAULINYHO
don Andrej Pauliny
     Pod týmto názvom sa uskutočnilo v Rajci v sobotu 11. mája 2019 popoludnie, na ktorom bol priblížený významný rajecký rodák, kňaz – salezián Andrej Pauliny (1925-2005), známy i ako redaktor, spisovateľ, grafik a fotograf, pedagóg, tvorca slovenskej exilovej knihy.
 
    Jeho život a dielo nám na Mestskom úrade živo predstavil hosť Dr. Jozef M. Rydlo, ktorý prišiel spolu so saleziánmi. Stretnutie pokračovalo sv. omšou v Kostole sv. Ladislava, kde nám v príhovore osobnú skúsenosť s našim rajeckým rodákom v Ríme prerozprával don Štefan Turanský. Na záver bol priestor i na diskusiu. V nej nám don Tocký priblížil zo svojich spomienok prechod cez rieku Moravu, keď utekal s rozdielom dvoch rokov podobne ako don Pauliny do exilu.
 
     Don Andrej počas 40tich rokov v exile neúnavne pracoval ako redaktor, vedúci audiovizuálneho oddelenia, riaditeľ Malého seminára pri Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme, gymnaziálny profesor a šéfredaktor časopisu Slovenské hlasy z Ríma. Jeho ruky stvárnili za 25 rokov 1,5 milióna exemplárov kníh, časopisov a drobnotlačí.
 
     Sme povzbudení šírkou a hĺbkou jeho života a diela a veríme, že ku blížiacemu sa jubileu 95 rokov od jeho narodenia sa nám podarí ešte niekoľko spoločných podujatí ako výstava jeho diel či vytvorenie pamätnej tabule, aby toto naše „rozpamätávavanie sa" na nášho rajeckého rodáka nadobudlo i trvalejší rozmer, pretože si to určite zaslúži. Citujem zo slov Dr. Rydla: „Keď si dnes v Rajci pripomíname Andreja Paulinyho, v jeho osobe vzdávame úctu všetkým tým slovenským mužom a ženám, ktorí práve v tej „službe bratom" utkali „zlatú niť" našej slobody a štátnej samostatnosti, keď v žalároch, na šibeniciach, vo vyhnanstve, vydávali svedectvo o pravde."
 
                                                                                           Alena Rybárová
 
 
O živote a diele Andreja Paulinyho O živote a diele Andreja Paulinyho O živote a diele Andreja Paulinyho O živote a diele Andreja Paulinyho

 

 Andrej Pauliny, SDB - úvodná stránka
Andrej Pauliny, SDB - úvodná stránka