Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 05.12.2019, Aktualizované: 05.12.2019

V Rajci spomínali na kňaza Andreja Paulinyho

Pod názvom O živote a diele Andreja Paulinyho sa uskutočnilo v Rajci v sobotu 11. mája 2019 stretnutie, na ktorom pozvaní hostia priblížili osobnosť a dielo významného rajeckého rodáka Andreja Paulinyho (1925 - 2005). 
Alena Rybárová 31.05.2019
 
V Rajci spomínali na kňaza Andreja Paulinyho

   Zľava don Štefan Turanský a don Ján Tocký pri diskusii.

Známy kňaz, salezián bol redaktor, spisovateľ, grafik a fotograf, ale aj pedagóg a najmä tvorca slovenskej exilovej knihy. Jeho život a prácu predstavil na pôde mestského úradu Jozef Rydlo. Stretnutie pokračovalo svätou omšou v Kostole svätého Ladislava, kde osobnú skúsenosť z exilu v Ríme prerozprával don Štefan Turanský. V zaujímavej diskusii don Ján Tocký priblížil vlastné spomienky úteku cez rieku Moravu, o dva roky neskôr ako salezián Pauliny.

Don Andrej Pauliny počas 40-tich rokov v exile neúnavne pracoval ako redaktor, vedúci audiovizuálneho oddelenia, riaditeľ Malého seminára pri Slovenskom ústave svätých Cyrila a Metoda v Ríme, gymnaziálny profesor a šéfredaktor časopisu Slovenské hlasy z Ríma. Jeho pričinením sa za 25 rokov dostalo veriacim 1,5 milióna exemplárov kníh, časopisov a drobnotlačí. Účastníci podujatia vyjadrili povzbudenie z naplneného života a diela totho kňaza, tak ako zaznelo najmä tým, že vydával svedectvo o pravde.
 
Zdroj Katolícke noviny:
https://www.katolickenoviny.sk/z-vasej-posty/category/z-vasej-posty/article/v-rajci-spominali-na-knaza-andreja-paulinyho.xhtml
 
 
 Andrej Pauliny, SDB - úvodná stránka
Andrej Pauliny, SDB - úvodná stránka