Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 06.12.2019, Aktualizované: 11.12.2022
 
erb farnost rajec
FARSKÝ LIST
Rímskokatolícka cirkev
Farnosť svätého Ladislava Rajec             Advent, Vianoce 2019
Z obsahu:
 
 
 
 
- Bohoslužby počas Vianoc (tu)
 
 
 
 
 
Pravé Svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet..., ale ľudia viac milovali tmu ako svetlo, lebo ich skutky boli zlé. (Jn 1,9 a 3,19)
 
Drahí bratia a sestry, milí priatelia,
 
určite mnohí poznáte, aké je radostné sledovať rodičov, keď ich napodobňujú malé deti. Horšie, keď napodobňujú niekoho v tom, čo sa rodičom nepáči, alebo čo ich zraňuje, čoho sa hrozia a čo ich hlboko zraňuje. Evanjelista Ján píše o Ježišovom narodení, že "Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet. .. , ale ľudia viac milovali tmu ako svetlo, lebo ich skutky boli zlé." Aká je moja vernosť či nevernosť Ježišovi, Svetlu, ktoré prišlo na svet? Aký som kresťan, keď Boh, ktorý je Cesta, Pravda, Život - Láska, nie je pre mňa naj dôležitejší?
 
Dnes nám je akési samozrejmé, že keď robia niečo neveriaci, robia to aj mnohí kresťania. Veď' predsa taká je doba. Neveriaci vraždia nenarodené deti, vraždia ich aj veriaci. Neveriaci sa rozvádzajú, rozvádzajú sa aj veriaci manželia. Neveriaci siahnu na život nevyliečiteľne chorého alebo starého, súhlasia s tým aj veriaci. Keď' sa neveriaci hnevajú a mstia, hnev a túžba po pomste zachvacuje aj veriacich. Veď' dnešná liberálna spoločnosť nám ponúka takýto postoj ako naše právo a prejav slobody. Pritom ani si nechceme uvedomiť, že opúšťame hodnoty Evanjelia, odmietame Boží zákon Života a pripodobňujeme sa pohanom.
 
V 2. Knihe kroník (2Kr 36, 14-16) sa píše: "Pán Boh ich otcov ich zavčasu po svojich posloch varoval, lebo mu bolo ľúto svojho ľudu a svojho príbytku. Lenže oni sa božím poslom posmievali, opovrhovali jeho slovami, hanobili jeho prorokov, až vzrástol Pánov hnev proti jeho ľudu, takže nebolo pomoci."
 
Žijeme v dobe, v ktorej mnohí viac milujeme tmu ako Svetlo, viac sebectvo ako Lásku, viac popularitu a kariéru ako Pravdu. Dokedy? V Európe dnes nie je vojna, no každý rok prichádzajú skrze vraždy a samovraždy o život státisíce ľudí. Obete chýbajúcej Lásky a Pravdy. Advent a Vianoce sú opäť výzvou, voči ktorej by sme nemali ostať ľahostajní. Prijmime a milujme svojho Boha - Ježiša Krista, pravé Svetlo, v ktorom je Život, ktoré osvecuje všetkých ľudí a nás vyzýva: "Nech tak svieti vaše svetlo pred ľud'mi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali Boha, ktorý je na nebesiach" (Mt 5, 16).
 
Všetkým, či už, deťom, mládeži, dospelým, chorým, spevákom, asistencii v kostole, členom speváckych zborov, animátorom, Dcéram kresťanskej lásky, vedeniu a zamestnancom Mesta Rajec, obecných úradov, KSŠ, gymnázia, základných škôl, materských škôlok, Domova vďaky, firmám, podnikateľom, organizáciám a združeniam, dobrodincom, Ministerstvu kultúry SR, Žilinskému samosprávnemu kraju a každému, ktorí ste akokoľvek prispeli k duchovnému i spoločenskému dobru našej farnosti i v tomto roku 2019, vyslovujeme úprimné Pán Boh odplať!
Peter Hluzák, farár-dekan
 
 
Adventny veniec

 
 
Srdečne Vás pozývame na roráty
 
Sväté omše v utorok, stredu, piatok a sobotu - o 6:40 vo farskom kostole, raňajky v Pastoračnom centre.
 
 
 
Obsah adventnej doby výstižne vyjadrujú staré adventné piesne - roráty - zostavené podľa biblických textov, prevažne prorockých. Roráty sa začínali pred svitaním a pripomínali, že pred narodením Krista ľudstvo "kráčalo v tmách" (lz 9,2). Názov roráty pochádza z najznámejšej latinskej adventnej piesne
zo 16. storočia z Francúzska: "Rorate coeli de super..." ("Rosu dajte nebesia zhora...").
 
Význam adventu
Adventná doba nie je našťastie len časom nákupnej horúčky. Má predovšetkým svoj duchovný obsah. Vyzýva nás k stretnutiu s Kristom v našom každodennom živote a pripravuje nás na jeho slávny druhý príchod.

fl01 
späť
 
Ježiš sa narodil v tichu noci.
Pozývame všetkých, aby sme si na Štedrý deň dopriali ticho a vytvorili atmosféru radosti,
pokoja a nie rachotu delobuchov a petárd.
Duchovne spojení prežijeme tento čas ako jedna veľká rodina.
 
späť
"Však viete, aký je čas, že už nadišla hodina, aby ste sa prebudili zo sna. Ved' teraz je nám spása bližšie, ako vtedy, ked' sme uverili." (Rim 13,11)
 
Odvážni muži, vzácne ženy, chceme Vám predstaviť a priblížiť naše spoločenstvo mužov. Stretávame sa v našej farnosti od mája 2013. Stretnutia bývajú pravidelne každý štvrtok po svätej omši s našou aktívnou účasťou, bezprostredne po ktorej sa stretávame prevažne v Pastoračnom centre. Po modlitbe a čítaní Svätého Písma sa zdieľame a hľadáme, ako sa čo najviac priblížiť Kristovi a tak prežívať plnší a radostnejší život. Veríme, že Boh nás ako mužov povoláva do väčšieho dobrodružstva a prežívania našej slobody. Aj naše stretnutia neustále chceme viesť v rámci slobody každého jedného muža. Túžime hlbšie spoznávať Nebeského Otca, svoju hodnotu - pravú identitu, byť neustále posilňovaní na vnútornom človeku a dorastať v autorite Jeho synov. Máme skúsenosť, že oveľa ľahšie sa rastie a kráča v bratstve, vo vzťahoch, v ktorých sa môžeme vzájomne obohacovať. Zúčastňujeme sa duchovne formačných seminárov, obnov a stretnutí. Spájame sa tiež s lokálnymi spoločenstvami v iných mestách Slovenska, s ktorými sa vzájomne povzbudzujeme a navštevujeme. Veríme, že Boh má plán s každým jedným mužom na Slovensku. Týmto pozývame všetkých mužov, chlapov, otcov, synov, kňazov, učiteľov, podnikateľov, pracujúcich, nezamestnaných, dôchodcov... príd' medzi nás, chceme byť v Duchu Svätom, naším stredom je Kristus a nad nami náš dobrý Otecko.
 
Povzbudzuje nás celoslovenské motto kresťanských mužov:
TVOJE SRDCE JE VZÁCNE,
TVOJA SLOBODA JE DÔLEŽITÁ,
TVOJA JEDINEČNOSŤ JE POTREBNÁ,
TVOJA ODVAHA JE NENAHRADITEĽNÁ,
TVOJA SILA JE UNIKÁTNA
A TVOJA HODNOTA JE NEOCENITEĽNÁ!
 
Braňo Dúbravka                 
 
"Len aby sme pamätali na chudobných..." povzbudzuje apoštol Pavol v Liste Galaťanom (2,10).
 
Sme radi, že naša farnosť na nich nezabúda, a aj preto 13.6.2016 zriadila Farskú charitu. Zvlášť sme vd'ační za štedrosť veriacich z Rajca i okolia, ktorú prejavujú pri každoročnej potravinovej zbierke v supermarkete Tesco. V minulom roku sa nám podarilo vyzbierať viac než 2300 kg potravín a hygienických potrieb, ktoré sme prerozdelili 130 rodinám v Rajci a okolitých obciach. Tešíme sa z darov, ktorými farnosť podporila zbierku školských pomôcok. Vd'aka nim sme mohli niektorým deťom trochu spríjemniť prvé dni v škole. Taktiež sme veľmi vd'ační za štedrosť pri Mikulášskej zbierke sladkostí. Ľudí, ktorí trpia hladom a biedou, je medzi nami menej ako v minulosti. No dnešná chudoba má mnoho foriem. Medzi nami je nemálo utrápených, osamelých, hladných po milom slove, smädných po úsmeve. Ako povedala Matka Tereza: "Telesné choroby vieme liečiť liekmi, ale jediným liekom na samotu, zúfalstvo a beznádej je láska. Veľa ľudí na svete zomiera pre kúsok chleba, ale oveľa viac ich zomiera od túžby po troške lásky."
 
Zväčša nedokážeme vyriešiť všetky problémy ľudí naokolo. No aj vd'aka vám môžeme urobiť ich život aspoň v niečom ľahším. Tých pár slov, ktoré spolu prehodíme, ked' si niekto vyberá oblečenie z nášho skladu, záujem, ktorý darujeme druhému spolu s potravinovým balíkom, sú niekedy dôležitejšie. A všetky tie materiálne prostriedky sú len pomôckou. Nenahraditeľnou. Aby naši blížni nezabudli, že ľahostajnosť nevyhrá a ľudskosť nevymrie. Nenahraditeľní sú tiež ľudia. Často neviditeľní, no nesmierne dôležití. Bez dobrovoľníkov, ktorí do služby charite venujú svoj čas, sily a prostriedky, bez pána kaplána, ktorý sa do všetkého vkladá celým srdcom, bez pána dekana, ktorý nás podporuje, by to prosto nešlo. Budeme radi, ak sa k nám pridáte. Potrebujeme vašu pomoc, lebo s vami to pôjde lepšie.
 
Za Farskú charitu Rajec T. Podolanová, tpodolanova@gmail.com                
 
 
Vianočný darček z čistej lásky
 
Malé dievčatko ozdobovalo škatuľku so sviatočným baliacim papierom, aby ju mohlo položiť pod vianočný stromček. Na ďalší deň boli Vianoce. Rozžiarené dievčatko podalo hrdo svojmu otcovi darček. "Ocko, toto je pre teba," povedala. Otec otvoril škatuľku, no nebolo v nej nič. Vyčítavo na ňu pozrel a prísne povedal: "Ty nevieš, že ak chceš dať niekomu darček a potešiť ho, tak sa predpokladá, že v škatuľke niečo nájde?" Dievčatko sa so slzami v očiach pozrelo na otca a povedalo: "Ocko, ale táto škatuľka nie je prázdna. Naplnila som ju celú pusinkami iba pre teba." Otec zostal zaskočený a zároveň očarený jej nápadom. Cítil sa veľmi zahanbene. Silno ju objal a prosil o odpustenie.
Po celé roky si muž opatroval túto škatuľku plnú bozkov od dcérky vedľa svojej postele. A vždy, keď' sa cítil smutný a opustený, otvoril malú škatuľku a myslel na lásku, ktorú do nej jeho dcérka voľakedy dávno vložila. Každý z nás niekedy dostal darček od svojich detí, rodiny či priateľov.
Pamätajme, že vtedy je najvzácnejším darom, keď' je darovaný z čistej lásky.
 
 
Sú veci, ktoré sú vzácnejšie než darček
 
Poštár zazvonil a v ruke držal veľký, krásne zabalený balík so zlatou stuhou. "Ďalej," ozval sa hlas zvnútra. Poštár vošiel do zanedbaného domu, do izby, v ktorej bolo plno prachu a málo svetla. V kresle sedel starec. "Pozrite sa, aký krásny vianočný darček!" povedal poštár veselo. "Ďakujem, položte ho na zem," odvetil starec. Vy si ho ani neotvoríte?" pýtal sa poštár začudovane, "je na ňom lístok: od tvojej dcéry Lujzy s manželom." "Áno, ale nikdy tam nie je pozvanie, nikdy tam nie sú slová: "príď' na Vianoce k nám." Poďte sa pozrieť," dodal starký unavene a vstal z kresla. Zaviedol poštára do komory, ktorá bola plná vianočných darčekov z predchádzajúcich rokov. Ležali nedotknuté vo vzácnom baliacom papieri s blýskavými stuhami. "Prečo ste si ich neotvorili?" zvolal prekvapený poštár. "A načo?" povedal smutne starec. "Niet v nich lásky."
 
späť
 Srdečne Vás pozývame na vysluhovanie sviatosti zmierenia pred Vianocami
 
späť
 Bohoslužby počas Vianoc
..viac informácií (tu)
 
späť
Oznamy farnosti sv. Ladislava v Rajci
 
Úradné záležitosti vybavíte:
Pondelok, štvrtok - od 16:00 do 16:30 h.
Utorok - ráno do 7:30 h.
Piatok 7:00 - 8:00 a 15:00 - 16:15 h.
 
Počas prvopiatkového týždňa a v deň rekolekcie je kancelária po sv. omšiach.
Úradné záležitosti sa nevybavujú v nedeľu!
Informácie, rady na tel. č. 0902 895 899, rajec@fara.sk
Možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia je 1/2 hod. pred každou sv. omšou, počas prvopiatkového týždňa podľa oznamov.
 
Krst - nahlasuje sa na farskom úrade. Treba priniesť rodný list dieťaťa. Krstní rodičia musia mať aspoň 16 rokov, nesmú žiť v nemanželskom zväzku, musia mať sviatosť birmovania a žiť praktickým sviatostným životom a podpíšu čestné vyhlásenie, že nemajú prekážku. Krstné poučenie je v sobotu o 8.30 hod. na farskom úrade alebo podľa dohody pred krstom. Krst sa udeľuje každú 2. a 4. nedeľu počas svätej omše o 11.00 hod. vo farskom kostole, alebo z vážnych príčin v sobotu.
 
Sviatost' manželstva - zápisnica sa spisuje na fare 3 mesiace vopred; ak chcú snúbenci prijať chýbajúce sviatosti, tak 6 mesiacov vopred. K zápisu treba mať už zápisnicu zo štátnej matriky. Tam treba mať so sebou občianský preukaz, rodné listy, tiež mená a rodné čísla svedkov, krstný list (ak bol krst v inej farnosti), mená a adresu svedkov. Organistu si treba dohodnúť osobne. Vybrať si z ponúk termínov prípravy snúbencov a absolvovať ju. Dohodnúť si termín spísania zápisnice na fare.
 
Pohreb - nahlasuje sa na fare. Treba priniesť list o prehliadke mŕtveho, bez ktorého kňaz nemôže pochovať. Organistu a spevákov si treba dohodnúť osobne.
 
Pomazanie chorých - hlási sa kedykoľvek osobne na farskom úrade alebo telefonicky.
 
Úmysly sv. omší - sa nahlasujú v sákristii.
 
späť
Pozvánky
 
HopeRise
Po roku pravidelných a pokojných Piesní uctievania sa kapela HopeRise opäť pustila do príprav a modlitieb za novú sériu otvorených chvál v Rajci. Máme veľkú radosť z toho, že prvé Chvály Rajec sa uskutočnia ešte tento rok, 7.12.2019 o 18:30, opäť vo farskom kostole. Všetky informácie nájdete aj na web stránke www.hoperise.sk. Tešíme sa na všetkých a prosíme o modlitby.
HopeRise
 
Farská pút' za mimoriadnu cenu: 7.3. - 11.3.2020:
- Loreto (dom sv. rodiny)
- Cascia (sv. Rita, patrónka tých, čo sú v beznádejných situáciách)
- Orvieto (eucharistický zázrak, po ktorom pápež Urban IV. ustanovil sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi)
- Siena (Katarína Sienská)
- Bologna (sv. Dominik - modlitba sv. ruženca). Cena 160,- program na výveske. Zapísať sa možno v sakristii po sv. omšiach. Záloha 80,- Eur
 
Katolícka spojená škola vás srdečne pozýva
na Vianočné trhy, ktoré sa uskutočnia 21. decembra 2019 v čase od 9:00 do 18:00 h v budove oproti kostolu.
Príd'te si kúpiť maličkosť vyrobenú našimi žiakmi a ich rodičmi, posedieť pri horúcom punči či výbornej kapustnici či len tak sa stretnúť a porozprávať s priateľmi.
 
Zároveň vás pozývame na jubilejný 25. Rodičovský ples, ktorý roztancuje sálu Kultúrneho domu v Rajci
25. januára 2020.
Výťažok z oboch akcií bude prínosom pre deti z cirkevnej školy.
 
Ďakujeme všetkým, ktorí podporili Tesco zbierku v dňoch
21. - 23.11.2019 aj organizátorom a dobrovoľníkom. Vaša štedrosť prispela tovarom v hodnote 5 208,05,-€, ktorý bude rozdelený v dvoch kolách viac ako 200 rodinám v Rajeckej doline.
 
 
 
 
3.etapu reštaurovania fasády kostola
sv. Ladislava spolufinancujeme
s finančnou podporou
 
Mesta Rajec
a
Ministerstva kultúry SR  MK 2331/2019

 
Erb mesto Rajec
 
Logo Ministerstvo kultúry SR
 
 
Vinšujeme Vám tieto slávne sviatky,
aby Vám dal Pán Boh šťastie,
hojné Božské požehnanie:
Na poli úrodu, v dome príplodu,
na statečku rozmnoženie,
na dietkach potešenie
a Vám všetkým dobrého zdravia upevnenie.
 
Nech Vám Dobrý Pán Boh žehná aj v novom roku,
 
to Vám vyprosujú Vaši kňazi.
                     P.F. 2020

 
 
 
 
Vydavateľ: Rímskokatolícka cirkev, farnosť Rajec, A. Škrábika 41/7,023 56 Rajec,
E-mail: rajec@fara.sk Č.účtu: SK55 0900 0000 0000 7650 8054
 
 
späť