Usmerneniami k liturgickému sláveniu Veľkého týždňa - 4.4.2020

Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 04.04.2020, Aktualizované: 19.04.2020
Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí Svätej Stolice vydala dekrét s usmerneniami k liturgickému sláveniu Veľkého týždňa v čase pandémie Covid-19.
 

 
Obrady sa majú sláviť s rešpektovaním predpisov zdravotnej bezpečnosti vydaných v príslušnej krajine. Tento dekrét je doplnením usmernení pre biskupov vydaných 19. marca a týka sa krajín, v ktorých je z dôvodu šírenia nákazy koronavírusu zakázané zhromažďovanie sa a pohyb osôb.
 

 
Ustanovenia tohto dekrétu sú záväzné. Ako sa uvádza v dekréte, v týchto krajinách budúbiskupi a kňazi sláviť obrady Veľkého týždňa súkromne bez účasti veriacich !
 

 
Veriaci majú byť upovedomení o hodine začiatku slávení, ale nie preto, aby sa ich osobne zúčastnili, ale preto, aby sa mohli duchovne pripojiť k modlitbe vo svojej domácnosti ! 
 

 
Tam kde je to možné, budú kostoly a kaplnky naďalej otvorené pre:
 
- individuálnu modlitbu,
- individuálnu sv. spoveď na požiadanie,
- individuálne podanie svätého prijímania na požiadanie,
 
 ALE NIE PRE SKUPINOVÉ ZHROMAŽĎOVANIE VERIACICH !
 

 
Vstup do kostolov a kaplniek, ako aj zotrvanie v nich počas individuálnej modlitby musí byť uskutočňované v súlade s hygienickými opatreniami platnými na Slovensku v súvislosti so zabránením šírenia infekcie COVID 19.
Povinnosťou je nosenie rúšok, dodržanie bezpečnej vzdialenosti medzi osobami a dodržiavanie zákazu verejného zhromažďovania.
 

 
Veriaci v karanténe musia dodržiavať povinnosť byť v izolácii a v prípade potreby majú kontaktovať najbližšieho kňaza len telefonicky, alebo emailom, v žiadnom prípade nie osobne, ani osobnou návštevou v otvorenom kostole, alebo kaplnke.
 

 
Prosíme veriacich v celej diecéze, aby tieto bolestné ustanovenia disciplinovane rešpektovali, a zostali naďalej duchovne a v modlitbe spojení s našim diecéznym biskupom a kňazmi.