Slávnostná sv. omša a odhalenie informačnej tabule

Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 17.08.2020, Aktualizované: 03.11.2020

Odhalenie informačnej tabule

Približne pred tromi rokmi sme sa v zahraničí istou „náhodou“ dozvedeli, že meno Andreja Paulinyho je vo svete dosť známe a že my, jeho rodáci, vieme o ňom pomerne málo.  To sa potvrdilo i po vydaní zborníka Veľký muž z malého mesta, ktorý bol počas roka a pol spolu s prednáškou  o donovi Paulinym a výstavou jeho grafických diel súčasťou projektu – odhaľovania tejto osobnosti. Ľudia, ktorí si knižku prečítali, neskrývali údiv nad tým, že hoci otca Andreja vcelku poznali, nevedeli, čo všetko v Turíne a Ríme pre našu vlasť robil a aký bol všestranný talent.

Keď maľoval obrázok nášho Kostola sv. Ladislava, nad ktorým je Panna Mária  a pri kostole je i múr, určite sa mu ani nesnívalo, že raz na ňom bude tabuľa venovaná práve jemu. V tomto roku, kedy si pripomíname 95. výročie od jeho narodenia  nastal čas, aby sme trošku z tej jeho skromnosti odtiahli závoj.

Na túto príležitosť sme 16. 8. 2020 pozvali do Rajca vdp. Pavla Zvaru, rektora Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, kde don Andrej dlho pôsobil. Bol tu tiež zástupca z radov jeho žiakov p. Michael Kaňa, salezián don Ján Tocký, rodinní príslušníci, priatelia. Po slávnostnej sv. omši, príhovore a hudobnom doprovode sme odokryli  informačnú tabuľu.

Okrem fotografií, jeho diel a textu je tu napríklad možnosť si vypočuť cez QR kód rozprávanie ako don Andrej utekal po Barbarskej noci na slobodu do zahraničia. Nachádza sa tu tiež jedna fotografia s mládežou zo Slovenského gymnázia Antona Bernoláka v Ríme, kde don Andrej dlhé roky pôsobil ako pedagóg a formoval chlapcov slovenských emigrantov. Túto fotku som prednedávnom dostala od dona Štefana Turanského, ktorý náhle, štyri dni pred touto našou slávnosťou  zomrel. Dával mi ju so slovami: „Hľadáte, kde som ja? Ja som tam predsa ten najkrajší.“  Don Štefan tu dnes plánoval byť s nami,  čo sa mu istým spôsobom aj podarilo. Tak ho potom môžete skúsiť nájsť.

Chcem poďakovať jemu i mnohým ďalším, ktorí pomáhali najrôznejšími spôsobmi priblížiť život a dielo otca Andreja,  ktorý 42 rokov pre nás pracoval z exilu v Taliansku a po páde režimu 12 rokov z našej vlasti. Nech teda táto tabuľa slúži nám, ale i návštevníkom nášho mestečka a nech nás inšpiruje  pripomenúť si ďalších našich velikánov, ktorí si zaslúžia opätovné odkrytie ich mena.

Alena Rybárová

Posledné kusy spomínanej knihy o donovi Andrejovi sú k dispozícii v Kostole sv. Ladislava alebo na internetových kníhkupectvách.

 

Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska - https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20200817018

 

Andrej Pauliny, SDB - úvodná stránka
Andrej Pauliny, SDB - úvodná stránka