Autor: Slavomir Kalma, Zverejnené: 15.11.2020, Aktualizované: 15.11.2020
Venuj sa duchovnému životu Krízy nás môžu zničiť alebo premeniť na Kristov obraz, ak sa vložíme do Božích rúk. (por. Gal 4, 19) Nasledovanie Krista kladie na nás určité nároky v každom období života. Hlbšie a intenzívnejšie požívajme prostriedky duchovného života, aby sme dokázali čeliť zlu v tomto čase skúšky. Ef 6, 10-18 Napokon upevňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci. Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla. Lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami tohoto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach.
Sme cirkev Nie sme len chodiaci do chrámu, my sme chrám. Viac ako inokedy je potrebné si pripomenúť, že chrám to nie sú len štyri steny z kameňa, ale skôr sme to my, živé kamene postavené na základnom kameni Kristovi.
Venuj sa duchovnému životu
Krízy nás môžu zničiť alebo premeniť
na Kristov obraz, ak sa vložíme do Božích rúk.
(por. Gal 4, 19)
 
Nasledovanie Krista kladie na nás určité nároky v každom období života. Hlbšie a intenzívnejšie požívajme prostriedky duchovného života, aby sme dokázali čeliť zlu v tomto čase skúšky.
 
Ef 6, 10-18
Napokon upevňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci. Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla. Lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami tohoto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach.
Preto si vezmite Božiu výzbroj, aby ste mohli v deň zla odolať, všetko prekonať a obstáť! Stojte teda: bedrá si prepášte pravdou, oblečte si pancier spravodlivosti a obujte si pohotovosť pre evanjelium pokoja! Pri všetkom si vezmite štít viery, ktorým môžete uhasiť všetky ohnivé šípy zloducha! A zoberte si aj prilbu spásy a meč Ducha, ktorým je Božie slovo! Vo všetkých modlitbách a prosbách sa modlite v každom čase v Duchu! A v ňom vytrvalo bdejte a proste za všetkých svätých! 
 
Pri organizovaní svojho času nezabudni na prvky duchovného života. Nedovoľ, aby ti naliehavé odsunulo dôležité. Daj cisárovi, čo je cisárovo a Bohu, čo je Božie. Nech ti záleží na tom, aby si rástol vo vernosti voči Bohu.
 
Flp 1, 9-11
A modlím sa za to, aby vaša láska čoraz viac rástla v pravom poznaní a vo všestrannom chápaní, aby ste vedeli rozoznať, čo je lepšie, a aby ste boli čistí a bez hany pre Kristov deň, plní ovocia spravodlivosti, ktoré je skrze Ježiša Krista na Božiu slávu a chválu.
 
Mt 22,21
Ježiš im povedal: „Dávajte teda, čo je cisárovo, cisárovi, a čo je Božie, Bohu.“
 
Mt 6, 33 1, 9-11
Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše.
 
Neodkladne a dôsledne sa venuj svojmu životu s Bohom. Nestrácaj čas na zbytočnosti. Boh pôsobí v tebe i na základe tvojho vedomého rozhodnutia pre neho.
 
Flp 2, 12-13
A preto moji milovaní, ako ste vždy poslúchli, a nielen v mojej prítomnosti, ale oveľa viac teraz v mojej neprítomnosti, s bázňou a chvením pracujte na svojej spáse. Veď to Boh pôsobí vo vás, že aj chcete aj konáte, čo sa jemu páči.
Možno sa prejaví tvoja slabosť a budeš sklamaný aj zo seba samého. Je náročné rásť vo chvíľach skúšky. Nezabudni, že Pán ťa posilňuje aj v tvojej slabosti.
 
Kor 12, 9-10
Pán mi povedal: „Stačí ti moja milosť, lebo sila sa dokonale prejavuje v slabosti.“ A tak sa budem radšej chváliť svojimi slabosťami, aby vo mne prebývala Kristova sila. Preto mám záľubu v slabostiach, v potupe, v núdzi, v prenasledovaní a v úzkostiach pre Krista; Lebo keď som slabý, vtedy som silný.
 
Do stredu svojho života umiestni vzťah k Bohu. To ti pomôže usporiadať svoje túžby a pocity, poopraviť vzťah k sebe samému a svojim blížnym, zaujať správny postoj voči budúcnosti. Uvedomíš si, kým sa môžeš stať v spolupráci s Ježišom.
 
Iz 43
Toto hovorí Pán:
Neboj sa, veď ťa vykúpim,
po mene ťa zavolám, ty si môj.
Keď budeš brodiť vodami, budem s tebou,
a keď riekami, nepotopia ťa,
keď pôjdeš cez oheň, nepopáliš sa
a plameň nebude horieť na tebe.
 
Pretože si drahý mojim očiam,
vzácny a ja ťa milujem,
vydám ľudí namiesto teba
a národy za tvoj život.
 
Nespomínajte udalosti dávne,
o veciach predošlých neuvažujte.
Hľa, ja robím čosi nové,
teraz to klíči, nebadáte?
 
Áno, urobím cestu na púšti
a rieky na pustatine.
Ľud, ktorý som si utvoril,
bude ohlasovať moju chválu.
 
Nevzýval si ma, Jakub,
netrápil si sa o mňa, Izrael.
Lež obťažoval si ma svojimi hriechmi,
trápil si ma svojimi neprávosťami.
Ja, ja som to,
čo kvôli sebe zotriem tvoje hriechy
a nespomeniem si na tvoje neprávosti.
 
Sústreď sa na Božie slovo. Nevenuj sa klebetám, povrchným názorom, či "zaručeným správam z neba", ktoré ťa môžu pomýliť vo viere a odviesť od posolstva, ktoré ma pre teba Boh.
 
Tim 2, 14-17 43
Toto pripomínaj a zaprisahávaj ich pred Bohom, aby sa nepreli o slová. Nie je to na nič užitočné, len na skazu poslucháčov. Usiluj sa ukázať Bohu ako osvedčený, ako robotník, ktorý sa nemusí hanbiť a správne podáva slovo pravdy. Svetáckym prázdnym rečiam sa vyhýbaj; lebo ešte viac budú postupovať v bezbožnosti a ich reč sa bude šíriť ako rakovina.
Nevstupuj do rozhovorov o ničom, nestrať sa v tom, čomu nerozumieš. Radšej nasleduj Krista. Buď verný jeho slovám a mravným zásadám, ktoré si už spoznal.
 
Jak 1, 22
A slovo aj uskutočňujte, nebuďte len poslucháčmi, ktorí klamú sami seba.
 
Nie všetky informácie podané "kresťankým jazykom” pochádzajú od Krista. Rozlišuj a drž sa toho, čo je založené na Božom slove.
 
Sol 5, 21
Všetko skúmajte a čo je dobré, toho sa držte!
 
Čítaním Písma svätého sa uč rozonávať, čo je pravda a čo lož. Uchovávaj si Božie slovo v pamäti, aby si s jeho pomocou verne obstál v čase pokušenia a skleslosti.
 
Lk 4, 1-13
Ježiš sa vrátil od Jordánu plný Ducha Svätého. Duch ho vodil štyridsať dní po púšti a diabol ho pokúšal. V tých dňoch nič nejedol. A keď sa skončili, vyhladol. Tu mu diabol povedal: „Ak si Boží Syn, povedz tomuto kameňu, aby sa stal chlebom.“ Ježiš mu odvetil: „Napísané je: „Nielen z chleba žije človek" Potom ho diabol vyzdvihol, v jedinom okamihu mu ukázal všetky kráľovstvá sveta a vravel mu: „Dám ti všetku ich moc a slávu, lebo som ju dostal a dám ju komu chcem. Ak sa mi teda budeš klaňať, všetka bude tvoja.“ Ježiš mu povedal: „Je napísané: „Pánovi, svojmu Bohu sa budeš klaňať a jedine jemu budeš slúžiť.“ Potom ho zaviedol do Jeruzalema, postavil ho na vrchol chrámu a povedal mu: „Ak si Boží syn, vrhni sa stadeto dolu, veď je napísané: ,, Svojim anjelom dá príkaz o tebe, aby ťa chránili,“ a ,, vezmú ťa na ruky, aby si si neuderil nohu o kameň.“ Ježiš mu odvetil: „Je povedané: „Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha.“
Keď diabol skončil všetko pokúšanie, na čas od neho odišiel.
 
1 Krn 16,11
Hľadajte Pána a jeho moc, hľadajte vždy jeho tvár.
 
Joz 1, 7-9
Neodchyľuj sa od neho ani napravo, ani naľavo, aby si múdro konal všetko, čo podnikneš. Nech sa nevzďaľuje kniha tohoto zákona od tvojich úst! Premýšľaj o nej vo dne i v noci, aby si bedlivo zachoval všetko, čo je v nej napísané. Potom budeš mať šťastie a úspech vo svojom podnikaní. Či som ti neprikázal: Buď silný a udatný, neboj sa a neľakaj sa!? Veď Pán, tvoj Boh, je s tebou pri všetkom, čo podnikneš!“
 
Nájdi si čas na pravidelnú modlitbu. Oddane spočiň v Božej prítomnosti a naberaj silu ku skúškam. Hovor Bohu o tom, čo ťa znepokojuje, na neho zlož svoje starosti, lebo on sa o teba stará (por. 1 Pt 5, 7).
 
Mt 11, 28-30
Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.
1 Sol 5, 17
Bez prestania sa modlite, pri všetkom vzdávajte vďaky, lebo to je Božia vôľa v Kristovi Ježišovi pre vás!
 
Vo chvíľach úzkosti pokús sa modliť spevom. Modlitba chvál ti pomôže v temných chvíľach života nestratiť dôveru v Boha. On nezmenil svoj vzťah k tebe, jeho milosrdenstvo ťa nikdy nesklame.
 
Hebr 5, 8
A hoci bol Synom, z toho, čo vytrpel, naučil sa poslušnosti;
 
Ž25, 6
Rozpomeň sa, Pane, na svoje zľutovanie
a na svoje milosrdenstvo, ktoré trvá od vekov.
 
Ž27, 13
Verím, že uvidím dobrodenia Pánove v krajine žijúcich.
Očakávaj Pána a buď statočný; srdce maj silné a drž sa Pána.
 
Podobne ako žalmista spomínaj na to, čo si zažil v spoločenstve s Bohom. Koľko milostí, koľko zážitkov, koľko útechy? Boh koná i teraz, pomôže ti prekonať strach a neistotu.
 
Ž77, 10-13
Či Boh zabúda na zmilovanie,
či pre hnev zdržiava svoje zľutovanie?
Vtedy som si povedal: „To je tá bolesť moja,
že sa pravica Najvyššieho odvrátila odo mňa.“
Pamätám, Pane, na tvoje skutky,
pamätám na dávne zázraky. 
Ovšetkých tvojich dielach rozmýšľam
a uvažujem o tvojich činoch.
 
Krn 16, 12
Pamätajte na divy, čo učinil, na jeho znamenia a na výroky jeho úst.
 
Ž 40, 1-3
Čakal som, čakal na Pána
a on sa ku mne sklonil.
Vyslyšal môj nárek
a vytiahol ma z jamy hrôzy, z bahnitého kalu.
Nohy mi postavil na skalu
a kroky mi upevnil.
Do úst mi vložil pieseň novú,
chválospev nášmu Bohu.
 
Hľadaj chvíle ticha, rozjímaj, spoznávaj Krista a premýšľaj k čomu ťa volá. Cvič sa v spokojnosti a vďačnosti, v sebaovládaní a poslušnosti voči nemu. Pritiahnuje ťa k sebe. Chce ťa naučiť milovať tak ako On. Teš sa z jeho blízkosti.
 
Krn 20, 17
Vašou úlohou nebude bojovať. Pevne sa postavte a pozerajte sa na pomoc, ktorú vám poskytne Pán. Júda a Jeruzalem, nebojte sa a nestrachujte sa! Zajtra im vyjdite naproti a Pán bude s vami!“
 
Ž46,10
Poďte a pozrite na diela Pánove,
aké úžasné veci vykonal na zemi.
Zo všetkých končín zeme odstraňuje vojny,
láme luky a drúzga oštepy
a štíty v ohni spaľuje.
 
Ak sa budeš približovať ku Kristovi, priblížiš sa i k svojim bratom a sestrám v Kristovi. Obnovíš si zmysel pre spoločenstvo a lásku k druhým (i keď v teraz len digitálne:-).
 
1 Jn 4, 19-21
My milujeme, pretože on prvý miloval nás. Ak niekto povie: „Milujem Boha,“ a nenávidí svojho brata, je luhár. Veď kto nemiluje brata, ktorého vidí, nemôže milovať Boha, ktorého nevidí. A toto prikázanie máme od neho: aby ten, kto miluje Boha, miloval aj svojho brata.
 
„Bratia, ja si nenamýšľam, že som sa už zmocnil. Ale jedno robím: zabúdam na to, čo je za mnou a uháňam za tým, čo je predo mnou. Bežím k cieľu za víťaznou cenou Božieho povolania zhora v Kristovi Ježišovi.“ (Flp 3, 13-14)
 

 
Priručka na prežitie krízy - kapitola č. 4nasledujúca kapitola